Innovation

Damberg: Staten ska hitta globala affärer åt teknikföretagen

Mikael Damberg lanserar Sveriges nya exportstrategi vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Maja Suslin / TT
Mikael Damberg lanserar Sveriges nya exportstrategi vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Maja Suslin / TT

Näringsminister Mikael Dambergs nya drag för att få svenska teknikföretag att öka sin export: Staten ska hjälpa till att hitta passande globala storaffärer.

Publicerad

Den 24 september spikade regeringen en ny svensk exportstrateg. Den är nu på väg att sjösättas.

Nära 800 nya miljoner kronor ska ge skjuts åt svenska företag som vill öka utlandsförsäljningen - och växa på nya tillväxtmarknader som exempelvis i Asien.

En av de 22 punkterna innebär att Sverige ska sikta på att ro hem mångmiljon- eller miljardupphandlingar i världen. Det kan gynna både små och stora teknikföretag.

- Vi kommer att jobba med en sak som är viktig för teknikföretagen, vi kommer att försöka identifiera de viktiga stora affärerna globalt sett, säger närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) i en intervju med Ny Teknik.

Konkret innebär ministerns nya grepp att bolaget Business Sweden får i uppdrag att hitta "de största globala affärerna under de kommande tio åren som har störst potential för svensk export och sysselsättning" - ihop med intresserade bolag.

- Företagen kan berätta för oss att det här är en affär som vi har möjlighet att ta hem - och då kan vi sätta ihop en grupp, en Team Sweden-grupp, med olika bolag, säger Mikael Damberg.

Därefter kan staten hjälpa med exempelvis finansiella garantier eller politiska kontakter.

- Det kan exempelvis handla om Business Sweden, ambassaden på plats i landet, och finansieringsmyndigheterna Exportkreditnämnden och Svensk export kredit, som ofta kan ge garantier för affärerna - och så jobbar man långsiktigt för att lyckas med de här affärerna.

Och när regeringen skriver nya samförståndsavtal med andra länder ska man även beakta konkreta affärsmöjligheterna för svenska bolag - om hur Sveriges position inom forskning och innovation kan förbättras.

-Teknikföretagen, tror jag, ser att det är en väldigt växande medelklass globalt sett de kommande åren. Tre miljarder mer människor i världen kommer gå upp i medelklass och kan efterfråga varor och tjänster som svenska företag levererar, säger Mikael Damberg.

Att växa innebär dock också utmaningar. En är att hitta kompetenta medarbetare. Ny Teknik visade i en kartläggning av den svenska FoU-ligan nyligen att fordonsklustret i Västsverige behöver anställa 300 nya FoU-medarbetare det närmaste året.

Vad vill du göra för att företagen ska kunna öka antalet FoU-anställda i Sverige?

- I exportstrategin så ingår ett nytt fokus på investeringar i Sverige. Sedan Business Sweden skapades, och man lade ned det gamla Invest in Sweden så tappade man en del fokus på investeringsfrämjandet.

- Det är ju otroligt viktigt att stora internationella företag väljer att göra nya investeringar i Sverige, för då behöver man anställa forskare och utvecklare här, säger han.

Regeringen vill bland annat att det ska bli lättare få arbetsvisum. Det upplevs krångligt och tar i dag tid. Somliga ambassader jobbar också med pilotprojekt, berättar Mikael Damberg. Men just nu är det inte så enkelt.

- Man ska vara ödmjuk i det här läget för vi har ett migrationsverk som jobbar dag och natt för att hantera den flyktingsituation som vi har i Europa, så just nu måste vi också vara ärliga och erkänna att det finns en humanitär katastrof som Sverige måste hjälpa till att hantera.

Nästa års forskningsproposition, hoppas han, ska ge industrin långsiktiga spelregler. Normalt brukar sådana löpa fyra år framåt.

- För första gången nu ska vi försöka jobba med förslag, åtminstone i delar, som sträcker sig tio år framåt. Så att alla aktörer vet, vad är det Sverige ska bli riktigt bra på, vad vi ska prioritera.

- Sedan när det gäller innovation, så blir också frågan input/ouput blir viktig. Hur tar vi alla idéerna som finns och gör bolag av dem?

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Historiska exempel

  • Det finns flera historiska exempel på att svenska företag gått samman för att vinna en stor affär.
  • Ofta har det varit de stora byggbolagen som bildat konsortier, uppger man på näringsdepartementet.
  • Svensk byggindustri gick exempelvis ihop när det gällde att bygga bergrum för oljelagring i Saudiarabien på 80-talet och åren därefter.