Samhälle

Damberg kritisk till Telias köp av Bonnier Broadcasting

Närings- och innovations­minister Mikael Damberg (S) & Telias vd Johan Dennelind. Foto: Christine Olsson / TT & Lisa Johansson / TT
Närings- och innovations­minister Mikael Damberg (S) & Telias vd Johan Dennelind. Foto: Christine Olsson / TT & Lisa Johansson / TT

Telia, med staten som största ägare, köper Bonnier Broadcasting, med TV4, C More och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg är kritisk till förvärvet.

Publicerad

Beskedet om Telias uppköp av Bonnier Broadcasting kom i samband med delårsrapporten för årets andra kvartal. Affärens parter är positiva, till skillnad mot regeringen och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) som ställer sig kritisk till affären.

– Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären, säger han till TT.

Damberg menar att en "ny resa" inleds i och med offentliggörandet, men påpekar att sista ordet inte är sagt.

– Det här kan bli en fråga om sändningstillstånd, men också en mediepolitisk diskussion som måste föras – om det är lämpligt att Telia äger TV4.

Han har kallat till sig bolaget i eftermiddag och vill då ha en förklaring på hur de ser på saker och ting. Även om det inte har varit tydligt i offentligheten, har Damberg hela tiden klargjort för Telia att han anser att affären vore en dålig idé.

– Jag har tidigare sagt att staten inte har några ambitioner att äga tv-kanaler.

– Vi vill ha en armlängds avstånd och skapa en tydlighet i det.

Vill inte kommentera ägarfrågan

Telias vd Johan Dennelind ser dock inga problem med köpet av Bonnier Broadcasting och är nöjd med vad bolaget presterat under kvartalet.

– Telia mår bra. Vi har genomfört två jätteaffärer och kan ändå visa att vi sköter vår underliggande verksamhet. Jag är väldigt stolt och nöjd, säger Dennelind.

Ägandefrågan är inget som Dennelind vill kommentera.

– Jag har egentligen inga kommentarer kring ägandefrågan. Det här följer på en strategi vi har haft i flera år.

Nordisk strategi

Han vill inte heller kommentera hur förhandlingarna gått. Han säger att köpet går i linje med den strategi som Telia kommunicerat under många år, där innehåll är viktigt.

– Styrelsen och jag har jobbat hårt för att få till en affär där vi kan ta en offensiv satsning och det är det vi gör i dag.

Säljaren och mediehuset Bonnier med vd Tomas Franzén uttrycker glädje över avtalet.

– Det är en riktigt bra affär för oss på Bonnier. Vi får ett riktigt bra pris för en bra verksamhet och det stärker oss inför framtiden och vi får handlingsfrihet när det gäller att utveckla vår övriga verksamhet och satsa vidare.

Vidare ser han Telia som en nyttig ägare av TV4 och CMore som gör det möjligt att kombinera programinnehåll med teknik och distribution.

– Vi tror att det även i framtiden är en väldigt kompetent spelare för att möta konkurrensen från de globala jättarna.

Över gränserna

Tidigare i veckan meddelade Telia att bolaget köper GET och TDC Norge för 21 miljarder norska kronor. Köpet gör Telia till tvåa på den norska mobilmarknaden, vilket går i linje med koncernens nordiska strategi att bli ledande aktör i Norden och Baltikum. Enligt Dennelind är partnerskap över landsgränserna en nödvändighet.

– Samgåenden i den här branschen, i länder och över landsgränser, sker därför att skala är viktigt för att få upp lönsamheten. Sen är det också en stor branschförändring där global konkurrens ger sig in på lokala marknader, säger han.

Trots de två affärerna är kassan inte tom. Johan Dennelind utlovar bibehållen utdelningspolicy och att de planerade återköpen av aktier ska genomföras trots de båda storaffärerna.