Digitalisering
Dalaskogarna lockar kodare från 53 länder
I sommar arrangeras accelerator Stugan i Dalarna för tredje året. Där ska kodare från hela världen samlas för att utmana bilden av vad spel kan vara.
Bjursås Ski Center utanför Falun lockar vanligt skidåkare, vandrare och barnfamiljer. Men under sju veckor i sommar kommer en helt annan typ av besökare flytta in i stugbyn.
För tredje året i rad arrangeras den svenska spelinkubatorn Stugan, skapad av spelveteranerna Jana Palm (Sting), Tommy Palm (Resolution Games) och Oskar Burman (Fast Travel Games). Flera toppchefer från företag som Dice, Avalanche och Paradox är också med och sponsrar projektet.
I år har ansökningarna strömmat in från 53 länder. 15 team – med totalt 26 utvecklare – har valts ut till acceleratorn.
Deltagarna kommer bland annat från Kenya, Mexiko och Nya Zeeland. Utvecklarna får stå för resan till och från Sverige själva, men väl på plats är alla utgifter betalda.
Utvecklarna kommer de också att få stöd i form av föreläsare, workshops och ett gäng mentorer. I år är mentorerna Rami Ismail från spelstudion Vlambeer, Karl Magnus Troedsson från Raw Fury och Mikko Kodisoja från Supercell, som tillsammans ska stötta kodarna.
Trots att initiativet till inkubatorn tagits av några av de mäktigaste i Europa inom den kommersiella delen av branschen är målet inte att skapa avancerade storspel. I stället uppmuntras deltagarna att utmana konventioner inom spelbranschen.
Två tidigare stuganprojekt som har rönt stor framgång och uppmärksamhet är pusselspelen _PRISM och Vignettes.
– I Sverige är vi duktiga på ingenjörskonsten, men ofta är spelen som skapas hyperverkliga simulatorer – som racing- eller krigsspel. Men vi letar efter projekt som är nytänkande och innovativa, säger Tommy Palm, vd för Resolution Games.
– Målet är att lyckas blanda ingenjörskonst med den vansinnigt starka kreativiteten hos deltagarna. Vignettes är ett utmärkt exempel på det. Det är en bra mix av något som är konstnärligt men också är roligt att spela, fortsätter han.
Tommy Palm är en av Spelsveriges grand old men. Han har arbetat med mobilspel sedan i slutet av 90-talet – bland annat med studion Jadestone. Fram till 2015 jobbade Tommy som ”spelguru” hos svenska King, som står bakom den internationella supersuccén Candy Crush Saga. Efter det grundade han vr-spelstudion Resolution Games, och var med och satte upp projektet Stugan.
– Jag har haft en väldig tur – jag älskar att göra spel, och sedan har det gett en mycket bra ekonomisk utdelning. Om man har lyckats har man också en skyldighet att hjälpa personer som är på väg upp, tycker jag.
Valet av plats för spelacceleratorn Stugan är ytterst medveten, säger Tommy Palm. Här saknas många av storstädernas distraktioner.
– Här finns bara underbar natur och folk som är väldigt ambitiösa och arbetar hårt för att lyckas. Jag gillar konstrasten i att kunna vara i skogen, men ändå ha tillgång till fiberinternet och allt annat man behöver för att göra helt fantastiska spel.