Opinion

”Dags att tänka nytt om plastens framtid”

LEDARE. Mest alarmerande är att vi i dag återvinner en alltför liten del. Men det finns hopp, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Plast är utan tvekan ett av världens viktigaste material. Produktionsvolymerna ökar konstant – och är en central del av vår moderna ekonomi. Otroligt många produkter i vår vardag utgörs helt eller delvis av plast. Samtidigt tillhör plast ett av världens mest kritiserade material. Haven fylls med plastprodukter, farliga kemiska ämnen finns i flera plastkonstruktioner och så vidare.

Mest alarmerande är att vi i dag återvinner en alltför liten del. Men det finns hopp. På Chalmers pågår just ni försök med kemisk återvinning av plast. Det innebär att materialet kan återvinnas på molekylär nivå och återskapas som nya plastmaterial. Baksidan är att tekniken är dyr.

Frågan är hur stor vilja det finns bland aktörerna att göra investeringarna. Oavsett det är det dags att börja tänka nytt om plastens framtid. Många kommande produkter, som exempelvis böjbara skärmar och smarta mediciner, är helt beroende av plast.

Det är glädjande att allt fler svenska internationella jättar ser stora möjligheter att använda mer återvunnen plast i kommande produkter. Läs om plastens nya liv här.

På Amazon Web Services stora konferens Reinvent i Las Vegas presenteras nyheter som har potential att förändra utvecklingen av appar och webbtjänster från grunden. Hela tanken är att Amazons molnplattform ska göra det enklare för utvecklare att bygga smartare tjänster utan att behöva ha egna teknikexperter på ai och maskininlärning. Läs mer här.

Missa inte att läsa årets sista nummer av Ny Teknik Automation. 20 sidor intressant läsning som följer med i detta nummer av Ny Teknik. Prenumerera på Ny Teknik här och på Automations nyhetsbrev här!

Jag har tidigare berättat här att vi breddat vår redaktionella bevakning geografiskt. Vi har sedan i höstas Johan Kristensson på plats i Malmö. Nästa steg, närmare bestämt i början av januari, öppnar vi lokalkontor i Göteborg. Vår reporter på plats blir den erkänt duktige Simon Campanello. Han får i uppgift att bevaka allt spännande som sker i Göteborgsregionen med omnejd, samt blir en rejäl förstärkning i vår tech- och digitaliseringsbevakning.