Populärteknik

Dagens solförmörkelse: "Ett bett i solen"

När månen befinner sig mellan solen och jorden och blockerar solljuset uppstår en solförmörkelse. Foto: Ingela Landström

Vid dagens solförmörkelse kommer det från svenskt perspektiv se ut som att någon har tagit sig ett bett i solen. Men kom ihåg att ögonen skadas om du tittar rakt in i solen.

Publicerad

– Man kommer att få se att solen har fått ett "bett", att solen har blivit avskuren. Men effekten är så pass liten att vi inte kommer att märka av minskad solstrålning, säger Dainis Dravins, astronom vid Lunds universitet, till TT.

Den partiella solförmörkelsen blir minst i söder och mer tydlig ju längre norrut man befinner sig. Den börjar också lite tidigare i söder och senare i norr.

Exempelvis börjar solförmörkelsen 11:34 i Lund och har sitt maximum där klockan 12:42. I Kiruna börjar den 11:45 och har sitt maximum klockan 12:59, skriver tidningen Populär Astronomi.

Längre norrut kommer solförmörkelsen att bli ännu mer speciell. Där kommer månen att täcka det mesta av solen och det enda som kommer att synas av solen är en tunn ring.

Men för att få se denna lysande ring måste man befinna sig i de nordligaste delarna av Arktis och effekten kommer också att ses från delar av Kanada, Grönland och östligaste Ryssland.

Hur kan man då titta på en solförmörkelse utan att skada ögonen? Om man vill lyfta blicken uppåt och titta måste man ha ett specialutformat mörkt filter.

– Det säkraste sättet att se detta är att inte titta rakt upp mot solen utan att med en knappnål göra ett litet hål i ett papper och sedan titta på skuggan, om man exempelvis har ett ljust papper bakom. Man ser då en bild, som i och för sig är suddig, av solen. Då är det inte en rund fläck man ser, utan en fläck med en avbiten sida, tipsar Dainis Dravins.