Populärteknik

Då visar Tesla upp roboten Optimus

Tesla Bot, nu kallad Optimus, är en robot som Tesla ska tillverka. Foto: Skärmdump/Tesla
Tesla Bot, nu kallad Optimus, är en robot som Tesla ska tillverka. Foto: Skärmdump/Tesla

Teslas människoliknande robot Optimus kan vara klar inom månader, meddelar bolagets vd Elon Musk på Twitter, och meddelar att man därför kommer att flytta fram Teslas planerade AI-evenamng.

Publicerad

"Teslas AI-dag skjuts fram till 30 september eftersom vi skulle ha en fungerande Optimus-prototyp vid det laget", skriver techmogulen.

Optimus presenterades för första gången i augusti 2021 och ska enligt Musk kunna utföra vardagliga sysslor som att handla matvaror. Musk har sagt att roboten på sikt har "potentialen att bli mer betydelsefull än (bolagets) fordonstillverkning".

”Optimus kan bli mer värd än bilverksamheten”

I presentationen från förra året framkom det att Optimus beräknas bli omkring 173 centimeter lång, med en vikt på virka 57 kilo och med en lyftkapacitet på 20 kilo. Roboten kommer att styras med samma AI-system som finns i Teslas bilar.

– Betydelsen av Optimus kommer att bli uppenbar inom närmaste åren. De som är insiktsfulla nog, eller ser och lyssnar tillräckligt väl, kommer att förstå att Optimus i slutändan är värd mer än hela bilverksamheten och FSD (Teslas teknik för självkörande bilar), har Elon Musk sagt tidigare om roboten.