Populärteknik

Då släpps Sonys första 5g-mobil Xperia 1 II i Sverige

Foto: Sony
Foto: Sony

Årets flaggskepp från Sony kommer till Sverige inom kort. Förutom 5g-stödet är det kameran som är nyheten i Xperia 1 II.

Publicerad

Sonys långsmala flaggskepp har satt segel mot svenska butikshyllor. Den 12 juni släpps mobilen med det något krångliga namnet Xperia 1 II i Sverige, och orderböckerna öppnar redan i dag.

Xperia 1, som släpptes förra våren, stack ut med sitt långsmala format och 21:9-skärm. Formen är densamma i år, och de stora nyheterna är 5g-stöd och en upphottad kamerapanel.

På baksidan sitter den numera klassiska trion vidvinkel (16 mm), huvudkamera (24 mm) och en telefotolins (70 mm). De ligger på 12 megapixel vardera och har sällskap av en så kallad time of flight-sensor som mäter avstånd upp till fem meter.

Därutöver ska autofokus ha fått ett rejält lyft, och ska kunna ta nya fokuspunkter 60 gånger i sekunden. Telefonen är kapabel att ta bildserier på upp till 20 foton i sekunden, och har ögonautofokus.

Hårdvaran har också fått sig ett lyft från föregångaren. Systemkretsen är ett Qualcomm Snapdragon 865-chip med 8 GB ram och den inbyggda lagringen ligger numera på 256 GB.

En lite överraskande detalj är att Sony har valt att återintroducera 3,5-millimetersjacket, porten som tydligen vägrar att dö.

Xperia 1 II kommer att kosta 11 490 kronor i Sverige, och den som förbeställer telefonen får ett par brusreducerande WH-1000XM3-lurar på köpet.