Populärteknik

Då lägger Google ner mejltjänsten Inbox

Nedräkning. I början av mars fimpar Google e-posttjänsten Inbox. Foto: Privat
Nedräkning. I början av mars fimpar Google e-posttjänsten Inbox. Foto: Privat

När Inbox lanserades skulle det vara en försmak av framtidens e-post. Men inom kort ska Google skrota tjänsten helt.

Publicerad

E-posttjänsten Inbox lanserades i oktober 2014. Från början begränsades användarbasen till de som hade fått en inbjudan att använda tjänsten, men i maj 2015 öppnade Google portarna för alla som ville ha Inbox.

Det kan tyckas lite märkligt att Google lanserar en egen konkurrent till e-posttjänsten Gmail. Men man bör i stället se på Inbox som en slags experimentverkstad där Google kunde testa nya funktioner på bred front.

Skulle hjälpa användarna att svara på mejl

Huvudnumret med Googles ”smarta epost-brevlåda” var att Inbox automatiskt kunde gruppera mejl som system ansåg höra ihop, exempelvis under etiketter som "socialt" och "köp". Inbox kunde även pausa och flytta fram mejlnotiser, samt automatiskt markera e-post som sannolikt är viktiga för användarna.

Med tiden fick Inbox ytterligare smarta funktioner - som "smart reply", där systemet försökte gissa vilket svar som användarna ville skicka på ett inkommande mejl.

Inbox-fans rasar över Googles beslut

Inbox fick dock inte genomslaget som Google hade hoppats på. I höstas blev det känt att Inbox ska läggas ner, men inte när detta ska ske. Nu vet vi det.

Den som loggar in på sitt Inbox-konto idag möts av ett meddelande där det står att tjänsten kommer att försvinna den sista mars 2019. Google skrivare vidare att Gmail kommer att få ”de bästa funktionerna” från Inbox. Det påståendet har fått Inbox-fantaster att rasa på nätet.

I artikeln "Inbox gets its official shutdown date and Google lies to users about Gmail" skriver Phone Arena-reportern Micael Heller att Gmail fortfarande saknar många av de smarta funktioner som fanns hos Inbox. Som exempel nämner han att det varken går att spara länkar direkt i Gmail, eller att "nåla fast" specifika mejl i inkorgen, bland annat. Det återstår att se om Google kommer att flytta över ovan nämnda funktioner till Gmail på sikt.