Innovation

Då kan du köpa labb-odlat kött i affären

Snart blir kött ”slaktfritt” – i varje fall om du köper från Mosa Meat. Det holländska företaget har fått finansiering för att starta kommersiell produktion av laboratorie-odlat kött. Målet är att få ut det på marknaden 2021.

Publicerad

För fem år sedan nåddes en milstolpe vid universitetet i Maastricht. Man hade lyckats odla fram ett syntetiskt kött – som under ceremoni stektes upp och åts som hamburgare. Men även om man visade att det gick, kostade burgaren runt 325 000 dollar. En prislapp som gjorde att det inte var möjligt att producera köttet kommersiellt.

Men snart kan det så kallade in vitro-köttet vara här. Detta då Mosa Meat, en avknoppning från universitetet har fått finansiering för att bygga en pilotfabrik för produktion.

– Att ersätta traditionell matproduktion med odlat kött skulle ha en enorm inverkan på reduktionen av växthusgasutsläpp. Det skulle frigöra stora resurser som nu är uppbundna till köttproduktion och kommer helt förändra en gammal, etablerad och för närvarande ohållbar industri, säger Alexander Hoffmann på M Venture, en av finansiärerna i ett uttalande.

FN:s livsmedels och jordbruksorganisation, FAO, har uppskattat att boskapsuppfödning står för 14,5 procent av alla växthusgaser som människan producerar. Därtill så används markområden som annars skulle kunna användas till mer energi- och proteineffektiva alternativ.

Eftersom efterfrågan på kött bara ökar, prognosen är fördubblad konsumtion mellan 2000 och 2050, är hållbara alternativ ett hett ämne.

– Köttefterfrågan stiger och i framtiden kan inte boskapsuppfödning ensamt möta denna. Vi tror att den här tekniken kan bli ett äkta alternativ för miljömedvetna konsumenter, säger Lorenz Wyss, vd för Bell Food Group som även de finansierar Mosa Meat.