Samhälle

Cyberhotet större än någonsin

Colonial Pipelines oljeledningar från raffinaderierna i Texas, som står för 45 procent av all bensin, diesel, villaolja och flygfotogen som konsumeras i nordöstra USA, har stängts efter en cyberattack. Arkivbild Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Cyberangrepp och dataintrång – som attacken som slagit ut en av USA:s viktigaste oljeledningar i helgen – blir allt vanligare och allt skadligare. Problemet har ökat dramatiskt på senare år, även i Sverige, enligt säkerhetsexperten Marcus Murray.

Publicerad

Flödet i Colonial Pipelines oljeledningar – från raffinaderier vid Mexikanska golfen till konsumenter, företag och myndigheter i östra och södra USA – kan i bästa fall skruvas på manuellt igen om några dagar. Men det kan ta veckor eller månader att få ordning på it-skadorna efter fredagens cyberangrepp.

Kranarna har strypts efter en så kallad ransom ware-attack, där angriparen – troligen en grupp som kallar sig Darkside – har krypterat avgörande information på Colonial Pipelines servrar och begärt en okänd lösensumma för att ge företaget tillgång till sin data igen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här