Innovation

Crispr-experiment kan ha ökat risken för tvillingflicka att dö i förtid

På Youtube, i november 2018, berättar forskaren He Jiankui att han använt gensaxen Crispr på embryon in-vitro. De har sedan implanterats i en kvinna, som födde två flickor. Foto: Jiankui He - https://www.youtube.com/watch?v=aezxaOn0efE
På Youtube, i november 2018, berättar forskaren He Jiankui att han använt gensaxen Crispr på embryon in-vitro. De har sedan implanterats i en kvinna, som födde två flickor. Foto: Jiankui He - https://www.youtube.com/watch?v=aezxaOn0efE

Med hjälp av gensaxen Crispr ville forskaren He Jiankui göra två tvillingflickor resistenta mot hiv. En oväntad konsekvens av experimentet är att åtminstone den ena flickan kan löpa högre risk att dö i förtid.

Publicerad

I november 2018 berättade forskaren He Jiankui på Youtube om sitt försök att göra två tvillingflickor hiv-resistenta. Han hade använt sig av gensaxen Crispr Cas-9 för att förändra embryon i labbmiljö, för att sedan inplantera dessa i en kvinna. Kvinnan födde senare två, tillsynes friska, tvillingflickor.

Tvillingflickorna ska enligt He Jiankui avsiktligen ha fötts med två kopior av en muterad gen som kallas CCR5, vilket skulle göra flickorna resistenta mot hiv. Men mutationen är också förknippad med en ökad risk att dö i förtid, enligt en analys av forskare vid University of California, Berkeley.

I studien som publiceras på Nature Medicines hemsida har forskarna har gått igenom genuppsättning och relaterad hälsodata från patienter i brittiska UK Biobank. Forskarnas slutsats är att dödligheten bland människor med två muterade kopior av CCR5-genen var betydligt högre i 41–78 års ålder än de som bara hade en kopia av mutationen, eller ingen alls.

Sedan tidigare är det känt att de som har två muterade kopior av denna gen också löper ökad risk att dö av en influensainfektion.

– Utöver de många etiska frågorna som är inblandade med Crispr-bebisarna, är det ett faktum just nu, med nuvarande kunskap, att det fortfarande är väldigt farligt att försöka introducera mutationer utan att veta vilka konsekvenser detta får. I det här fallet är det förmodligen inte en mutation som de flesta skulle vilja ha. Det kan faktiskt vara värre, i genomsnitt, att ha den, säger Rasmus Nielsen, professor vid UC Berkeley i en kommentar.

Forskarkollegan Xinzhu Wei tillägger att Crispr-tekniken är alldeles för farlig att använda för redigering av könsceller. En sådan förändring går i arv.

Enligt vissa rapporter ska bara den ena tvillingflickan i He Jiankuis experiment ha två Crispr-modifierade kopior av CCR5-genen, medan den andra har en.