Innovation

Crispr-experiment kan ha ökat risken för tvillingflicka att dö i förtid

På Youtube, i november 2018, berättar forskaren He Jiankui att han använt gensaxen Crispr på embryon in-vitro. De har sedan implanterats i en kvinna, som födde två flickor. Foto: Jiankui He - https://www.youtube.com/watch?v=aezxaOn0efE

Med hjälp av gensaxen Crispr ville forskaren He Jiankui göra två tvillingflickor resistenta mot hiv. En oväntad konsekvens av experimentet är att åtminstone den ena flickan kan löpa högre risk att dö i förtid.

Publicerad

I november 2018 berättade forskaren He Jiankui på Youtube om sitt försök att göra två tvillingflickor hiv-resistenta. Han hade använt sig av gensaxen Crispr Cas-9 för att förändra embryon i labbmiljö, för att sedan inplantera dessa i en kvinna. Kvinnan födde senare två, tillsynes friska, tvillingflickor.

Tvillingflickorna ska enligt He Jiankui avsiktligen ha fötts med två kopior av en muterad gen som kallas CCR5, vilket skulle göra flickorna resistenta mot hiv. Men mutationen är också förknippad med en ökad risk att dö i förtid, enligt en analys av forskare vid University of California, Berkeley.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här