Samhälle

Covid-19: Halverad risk med omikron enligt danska siffror

Vaccin mot covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT
Vaccin mot covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Allt tyder på att omikronvarianten ger ett mildare sjukdomsförlopp jämfört med deltavarianten. Risken för att bli inlagd på sjukhus med covid-19 är halverad om man smittas med omikron, uppger den danska smittskyddsmyndigheten.

Publicerad

– Omikron kommer fortsatt kunna sätta press sjukvården, men allt tyder på att den är mildare än deltavarianten, säger Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog på Statens Serum Institut (SSI) till danska TV2.

– Risken för att hamna på sjukhus är hälften så stor som för delta, säger hon.

Omikron är dock mer smittsam och på söndagen var 709 patienter smittade med covid-19 inlagda på danska sjukhus. Det är den högsta noteringen sedan januari 2021, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Av dessa fick 76 personer intensivvård.

Topp i januari

Danmark är ett av de länder i världen som testar flest människor sett till antalet invånare och har i flera dagar sett över 20 000 smittade per dygn.

– Omikron kommer att nå en topp i slutet av januari och i februari kommer vi se ett fallande smittotryck och en avtagande press på sjukvården. Men vi måste anstränga oss i januari, för den kommer att bli hård att ta sig igenom, säger Tyra Grove Krause.

Chefsepidemiologen uppmanar befolkningen att hålla avstånd, ha god handhygien, stanna hemma från arbetet om man har symptom och ta en tredje vaccindos.