Samhälle

Coronaviruset tog fart i Wuhan – som nu varnas för ny smittovåg

Invånarna i Wuhan iakttar social distansering. Bild från 1 april. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Invånarna i Wuhan iakttar social distansering. Bild från 1 april. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Faran är inte över i Wuhan, coronapandemins först drabbade stad. Mer än tre månader efter de första fallen varnar myndigheterna för en andra våg av viruset.

Publicerad

Invånarna i Wuhan uppmanas att fortsatt hålla sig isolerade och att undvika att lämna sina hem om det inte är absolut nödvändigt – för att minska den höga risken för en ny våg av coronaviruset.

Det säger Wang Zhonglin, kommunistpartiets ledare i mångmiljonstaden, i ett uttalande där han varnar invånarna för att slappna av. När fler personer reser i och runt Wuhan kommer riskernas för att smittas öka.

Wuhan, Hubeiprovinsens huvudstad, var coronakrisens först drabbade stad och tidigast den 8 april får någon lämna staden.

Ska hylla "martyrerna"

Myndigheternas oro över en andra våg av coronaviruset har inte avtagit. Majoriteten av de nya fall som upptäcks härleds från person som kommit in i Kina och antas ha smittats utanför landet. Utlänningar är därför fortsatt portade från att ta sig in i landet.

Centralregeringen uppmanar de lokala hälsovårdsmyndigheterna att trappa upp övervakningen av smittade som än nu inte visat sjukdomssymptom.

Under torsdagen rapporterades fyra nya coronarelaterade dödsfall i landet, samtliga i Wuhan. 31 nya fall av smittade i landet har noterats. Totalt har 81 620 personer smittats och 3 322 avlidit i pandemin enligt officiella kinesiska siffror. 3 203 av dödsfallen har inträffat i Hubei.

På lördagen ska hela Kina stanna upp för att uppmärksamma "martyrerna" som avlidit i kampen mot coronaviruset, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Klockan 10 på förmiddagen Pekingtid ska nationen hålla tre minuters tystnad medan flyglarm och signaler från bilar, tåg och fartyg ska "tjuta en sorgens siren".

Hongkong stänger barer

Myndigheterna i Hongkong stänger från och med fredag kväll samtliga pubar och barer i staden under 14 dagar. Den som bryter mot den tillfälliga lagen riskerar fängelse på upp till sex månader och böter på motsvarande 65 000 kronor.

"Alla lokaler som uteslutande eller framför allt används för att sälja eller tillhandahålla berusande drycker måste hålla stängt", skriver myndigheterna.

Förra veckan stängde staden sina gränser för turister.

Sammanlagt 76 av staden 802 bekräftade fall av smittade personer kan kopplas till barer, bland dem ett spädbarn. Fyra personer har avlidit i i covid-19 i Hongkong.