Samhälle

Coronaeffekt: 87 000 extra masker att sanera

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

I normala fall saneras 8 000 skyddsmasker av varianten ”skyddsmask 90” varje år. Men i år ska Försvarsmakten sanera inte mindre än 95 000 stycken – en effekt av den pågående coronapandemin.

Publicerad

Masken ska skydda ansikte och andningsvägar mot bland annat biologiska och kemiska stridsmedel, men även mot virus.

Omkring 40 000 masker väntar redan på sanering och ytterligare 55 000 masker har lånats ut till olika aktörer i samhället och kommer så småningom skickas tillbaka till Försvarsmakten.

De senaste 18 åren har skyddsmaskerna sanerats av ett externt företag, men från och med den 1 juni ska Försvarsmakten själv göra det.

– Förändringen beror främst på att Försvarsmakten vill ha kontroll över sina egna saker. Det blir viktigt inte minst i kristider eller i händelse av krig, då vi inte kan vara beroende av externa företag för att kunna hålla verksamheten i gång, säger Charlie Andersson, logistiker på Försvarsmakten.

Att sanera en mask tar tid, tre dagar enligt Charlie Andersson. En del i processen är att doppa maskerna i vatten och virkon, som tillsammans bildar flera desinfekterande ämnen. Som mest kan 160 masker saneras per dag.