Digitalisering

Corona-viruset stoppar stora tech-konferenser: ”Olycklig situation”

Telias huvudkontor. Foto: TT
Telias huvudkontor. Foto: TT
Telekomjätten Ericsson har stängt tre kontor i Europa efter att en anställd smittats av det nya coronaviruset. Foto: Ericsson
Telekomjätten Ericsson har stängt tre kontor i Europa efter att en anställd smittats av det nya coronaviruset. Foto: Ericsson
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör It & Telekomföretagen. Foto: Daniel Roos
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör It & Telekomföretagen. Foto: Daniel Roos

Flera teknikjättar som Google och Facebook blåser nu av viktiga konferenser efter corona-utbrottet. ”Kan betyda tapp för svenska tech-branschen”, säger It & Telekomföretagen.

Publicerad

Utbrottet av sars-cov-2, som orsakar covid-19, hade fram till onsdagen drabbat 95 425 personer i världen. Spridningen av viruset har också slagit hårt mot världsekonomin, med börsras och fallande priser på råvaror som följd. Många internationella storbolag har därför bland annat infört skarpa restriktioner för att motverka smittspridning bland anställda.

Men utbrottet har också lett till andra konsekvenser i techbranschen. På sistone har flera viktiga teknik- och utvecklarkonferenser ställts in eller flyttats fram.

Mobilmässa blåstes av efter Ericsson-avhopp

I februari kom besked att den stora mobilmässan Mobile World Congress, MWC, i Barcelona stryks efter att bland andra Ericsson och flera andra stora aktörer hoppat av.

Även Facebook och Google har avblåst konferenser. I branschen spekuleras det dessutom i att Apples förväntade produktevent i maj och årliga utvecklarkonferens WWDC kan komma att ställas in, eller genomföras enbart i digital form.

Ett av få undantag är teknik- och kulturfestivalen SXSW i USA, som är tänkt att genomföras som planerat i mars - trots att Facebook, Apple och Twitter valt att ställa in sin medverkan.

Hur påverkar de inställda eventen branschen?

Telia:

– Den uppkomna situationen är olycklig eftersom MWC och andra stora konferenser är viktiga arrangemang för den globala telekomindustrin och för oss. Telia fortsätter dialogen med partners och andra leverantörer på alternativa sätt, säger Ralf Bagner på Telias presstjänst.

Ericsson:

– Ansvaret för våra anställdas hälsa och säkerhet är bolagets högsta prioritet och vi vidtar de försiktighetsåtgärder vi anser nödvändiga. Det gäller både för att säkerställa våra anställdas hälsa och för att minimera påverkan på vår verksamhet, kommenterar Ericsson beslutet att ställa in medverkan på MWC 2020.

Lifesum:

Vi hade tänkt skicka fyra personer till Google i/o. Tråkigt för personerna som skulle åka, då jag vet att det är en av årets höjdpunkter. Från bolagets perspektiv tror jag inte att Google kommer vänta i ett år med att släppa nyheter utan kommer hitta andra sätt att låta alla ta del av vad som kommer. Vi har folk i Los Angeles som frekvent besöker Google HQ i Mountain View, och vi har goda relationer i London så förhoppningsvis kommer det inte innebära några problem, säger e-hälsobolagets vd Marcus Gners.

– Det är såklart tråkigt att de ställs in men ändå lite skönt med tanke på osäkerhet. Vi åker oftast på konferenser för att träffa partners och brukar ha ganska bra struktur i förväg. Nu får hitta andra sätt att åstadkomma det vi vill, fortsätter han.

Befarar ni att Corona-utbrottet kan påverka er verksamhet negativt på andra sätt, som rekrytering?

– Då vi har personal i USA kan vi hantera partners utan problem. För rekrytering innebär det nog ingen förändring inom Sverige, eventuellt kan det bli lite svårare kortsiktigt att få folk att flytta till Sverige från andra länder så länge det råder osäkerhet sjukdomen och dess spridning, säger Marcus Gners på Lifesum.

It- och telekomföretagen:

Teknikbranschen är i sin natur internationell. För väldigt många svenska tech-bolag har konferenser som MWC och Google i/o har en viktig roll att fylla ifråga om att ges möjligheten att exempelvis träffa partners och presumtiva kunder.

Det säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på Almegas branschorganisation It & Telekomföretagen, med cirka 1 300 medlemsföretag i Sverige.

– Utifrån dessa aspekter kan det faktum att större internationella konferensen ställs in betyda ett tapp i olika avseenden, särskilt om så sker under en längre tid. Vad de mer långsiktiga konsekvenserna kan tänkas bli rent generellt, beror naturligtvis på hur långvarig och omfattande corona-krisen blir, och vad vi hittar för konstruktiva lösningar för att hantera olika situationer, säger Åsa Zetterberg till Ny Teknik.

Lista: Techkonferenserna som ställts in

Mobile World Congress

Facebook F8

Google i/o

Game Developers Conference

Adobe Summit 2020

F5 Agility 2020 conference

Cisco Live Melbourne

Och dessa flyttas fram:

Hannover Messe

EmTech Asia

Black Hat Asia