Digitalisering

Copyswede-domen: Nu kan priset på mobiler öka med 3 kronor per gigabyte

Telia döms att betala över 100 miljoner kronor i utebliven privatkopieringsersättning på mobiltelefoner. Om domen vinner laga kraft kan en maxutrustad Iphone eller Android bli 1 500 kronor dyrare.

Publicerad

I dag kom den första domen om hur stor privatkopieringsavgiften, som också kallas för kassettskatten, kan bli på smarta mobiltelefoner. Tingsrätten i Södertörn går på upphovsrättsorganisationen Copyswedes linje och godkänner en avgift på tre kronor per gigabyte lagringsutrymme.

Det betyder att Telia blir skyldiga att betala drygt 107 miljoner kronor i utebliven ersättning för alla Iphones som företaget importerat mellan 2009 och sommaren 2016.

Redan sommaren 2016 kom ett beslut från Högsta domstolen om att Iphone skulle beläggas med privatkopieringsavgift. Orsaken är att telefonerna anses "särskilt ägnade" åt privatkopiering - och även om det aktuella målet bara gäller Iphone kan det bli vägledande för alla smarta mobiler.

Den här rundan i domstol handlar om hur stor ersättningen ska vara. Copyswede har stridit för en ersättning på tre kronor per gigabyte intern lagring, medan Telia framfört en rad argument för att den bör sänkas till 50 öre per gigabyte. Tingsrätten gick rakt av på Copyswedes linje.

”Vi yrkade på en ersättning om 3 kr per gigabyte och gläds över att tingsrätten gör samma bedömning. Domen är av stor betydelse för de kulturskapare vi företräder då vi nu kommit ett steg närmare att bolagen redovisar och betalar de ersättningar som kultutskaparna har rätt till”, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind i ett pressmeddelande.

Till skillnad för ersättningen på datorer och hårddiskar finns inget pristak satt för smarta mobiler. Toppmobiler som Iphone XS och Samsung Galaxy Note 9 finns att köpa med 512 gigabytes internminne. I så fall skulle privatkopieringsavgiften kunna innebära ett prispåslag på 1 536 kronor.

”Vi kan bara beklaga att tingsrätten inte tagit till sig av våra argument. En Iphone används till så mycket mer än att kopiera film och musik. I en tid där privatkopieringen minskar och privatpersoner istället väljer att konsumera film och musik via lagliga streamingtjänster så känns det väldigt otidsenligt att belasta en Iphone med en så hög privatkopieringsersättning”, skriver Telias presschef Inger Gunterberg i ett mejl till Ny Teknik.

Telia har fram till den åttone januari på sig att överklaga domen, och Inger Gunterberg säger att de ska analysera domen närmare innan de beslutar sig för om de ska överklaga.

Privatkopieringsavgiften har genom åren mötts av ett massivt missnöje från elektronikbranschen, och det verkar finnas en politisk vilja att se över lagstiftningen. I våras riktade riksdagens näringsutskott en uppmaning till regeringen att tillsätta en utredning för att se över dagens system.

Omstridd kassettskatt

Privatkopiering är rätten att för privat bruk framställa en kopia av ett upphovsrättsskyddat verk. Som att spela av en film som går på tv eller att lägga in musiken från en cd-skiva på en mp3-spelare. I tingsrättens dom framgår att man nu också klassar det som privatkopiering när du går in på en streamingtjänst som Netflix eller Spotify och laddar ned en film eller en låt för att kunna ta del av den offline.

Privatkopieringsersättningen ska kompensera inkomstbortfallet för den som äger upphovsrätten till de kopierade verken. Pengarna samlas in av Copyswede och distriuberas sedan via olika upphovsrättsorganisationer till enskilda upphovsrättsinnehavare.