Populärteknik

Continental och Sennheiser har skapat bilstereon utan högtalare

Foto: Sennheiser
Foto: Sennheiser

Continental och Sennheiser har gått samman och utvecklat ett 3d-ljudsystem utan högtalare. Istället vibrerar fordonets interiör för att producera ljudet.

Publicerad

Det är Continental som har utvecklat tekniken för att ersätta högtalarna. Istället för membran som får luften att svänga använder man bildelarnas ytor för resonans. Inspirationen kommer från klassiska stråkinstrument vars kroppar agerar resonanslåda. Med hjälp av ställdon får man detaljer som hatthylla, trim på a-pelarna och innertak att vibrera med olika frekvens.

Nu har däcktillverkaren slagit samman sitt koncept Ac2ated Sound med Sennheisers patenterade teknik för 3d-ljud Ambeo Mobility. Och enligt de två teknikjättarna är resultatet revolutionerande. Ljudbilden sägs vara naturlig, bland annat tack vare Sennheisers algoritm som mixar soundet utifrån bilens vibrerande paneler.

– I Sennheiser har vi hittat en ljudexpert som hjälpte oss att göra vårt banbrytande ljudsystem ännu bättre. Tillsammans har vi utvecklat ett ljudsystem som skapar ett premiumsound från ingenstans. Till detta sparar Ac2ated Sound utrymme och vikt, säger Helmut Matschi på Continental i ett uttalande.

Ett konventionellt ljudsystem kan väga 40 kilo, men Continentals Ac2ated Sound minskar den vikten med 75 till 90 procent. Att slippa reservera utrymmen för högtalare kommer öppna nya dörrar inom bildesignen. Continental och Sennheiser kommer visa upp sin gemensamma lösning under CES 2020 i Las Vegas.