Övriga nyheter

Cointainern ska få slut på stölder av koppar

Det självförsörjande övervakningssystemet har utvecklats i Malmö. Från vänster Jonas Karlsson, Granit Iberdemai, Christian Rasmusson och BSC-vd:n Boo Persson. Foto: BSC
Det självförsörjande övervakningssystemet har utvecklats i Malmö. Från vänster Jonas Karlsson, Granit Iberdemai, Christian Rasmusson och BSC-vd:n Boo Persson. Foto: BSC

En tiofotscontainer fullproppad med elektronik står redo att rycka ut för att hindra stölderna av koppar i Västsverige. Containern tar aldrig rast – den är självförsörjande på el.

Publicerad

– Vi har en förfrågan från Trafikverket om att testa vår Power Cube för att komma tillrätta med de besvärande kopparstölderna utefter järnvägen i Göteborgsområdet, säger Boo Persson, vd för Malmöföretaget BSC, Blue Sky Connection.

BSC är en avknoppning från Ingenjörsfirman Allan Persson i Malmö för utveckling av de två nya trådlösa övervakningssystemen Power Cube och Power Pole, med wifi-nät som har 15–20 kilometers räckvidd fri sikt.

Båda systemen är självförsörjande med el från vindsnurran och solpanelerna, och kan lagra elen i stora gelbaserade blybatterier som klarar sju dagars förbrukning utan laddning.

Containersystemet Power Cube är ett mobilt kommunikations- och bevakningssystem, som kan ställas upp varsomhelst och flyttas närsomhelst.

Den tredelade masten är av fackverkstyp och skruvas fast vid containern.

På masten sitter en 1,5 kW vindsnurra och på taket solpaneler med en effekt på 240 watt.

På en separat, justerbar mast sitter en trådlös bevakningskamera på cirka 4 meters höjd. Kameran sänder sina bilder över Power Cuibes eget wifi-nät och man kan alltså se vad som händer på närmare två mils avstånd.

Det andra systemet, Power Pole, är stationärt med en 12 meter hög mast som förankras i marken med betongfundament.

På masten sitter vindturbinen och 50 W solpaneler, plus en ip-baserad övervakningskamera från Axis och led-lampa.

Elektroniken och wifi-systemet i Power Pole har byggts in i masten och batterierna grävts ned i en betongkassun i marken.

– Vi har satt upp en Power Pole hos Förenade Bil och en på ett fastighetsbolag här i stan. Och Malmö kommun är intresserad av Power Cube för att stötta kransområden med wifi-nätverk, säger Boo Persson.

Priset startar på 170 000 kronor plus moms för Power Cube och 190 000 kronor för Power Pole.