Innovation
Chalmersforskarna fick optimistjolle i grafen att lyfta
En forskargrupp vid Chalmers har fått en specialbyggd optimistjolle att lyfta från vattnet, på samma sätt som dyra kappseglingsbåtar.
Att förse båtar med bärplan, alltså en konstruktion i form av ett upp-och-nervänt T under skrovet, är en gammal teknik som gör det möjligt för farkostens skrov att lyfta från vattenytan - ett fenomen som kallas för att ”foila” - av det engelska ordet för bärplan: hydrofoils. I dag används tekniken på exempelvis tävlingskatamaraner.
I dagarna har Chalmers tekniska högskola och företaget SSPA genomfört ett test av en extra lätt och stark optimistjolle med bärplan. I testet som genomfördes i SSPA:s 260 meter långa bassängen drogs den specialbyggda jollen med hjälp av en vagn på en räls i olika hastigheter för att undersöka under vilka omständigheter den klarade att lyfta sitt skrov från vattenytan.
– Bärplansteknik används på tävlingskatamaraner i till exempel America's cup. Det kostar enorma summor. Vi tar världens mest basala båt, och lägger till bärplan och högteknologiskt material.
Det säger Christian Finnsgård, teknologie doktor vid Chalmers och projektledare för samarbetet. När Ny Teknik når honom sitter han på vagnen med jollen på släp - efter två dagars testande.
– Det går suveränt. Beräkningarna vi har gjort stämmer väldigt bra, säger han.
Under de kontrollerade omständigheterna i bassängen ”foilade” jollen vid en lägsta hastighet på cirka sex knop, i enlighet med vad studenterna som ligger bakom arbetet beräknat.
Skrovet är i kolfiberkomposit, med en matris som består till fem procent av flagor av materialet grafen, som gör jollen både lätt och stark.
Om en vanlig optimistjolle utsattes för samma försök skulle resultatet bli annorlunda. Jollen i testet väger 27 kilo, jämfört med en vanlig optimist som väger runt 35.
– Det skulle kanske gå i labbet, men ute på havet skulle den ramla isär direkt. Både kraft och moment på bärplanen blir mycket större, dels på grund av farten och dels för att den flyger så högt upp. Det blir en helt anan kraftutveckling, säger Christian Finnsgård.
Den lätta testbåten med bärplan är ett resultat av kandidatarbeten av tre olika studentgrupper inom ämnena Naval Architecture och kompositmekanik. Grunden till jollen byggdes redan 2015, när studenter testade att bygga jollar i olika material i samband med segeltävlingen Volvo Ocean race.