Miljö

Chalmers studie avslöjar råoljans totala klimatavtryck

Utvinningen av råolja har betydligt större miljöavtryck än vad branschen tidigare trott. Enligt en studie, där Chalmers har medverkat, beräknas utsläppen vara 42 procent högre än industrins egna kalkyler.

Publicerad

Mellan 15–40 procent av växthusgasutsläppen från den bensin och diesel som vi tankar i våra fordon kan i själva verket komma från utvinningen, transporten och raffineringen av råoljan. Det visar studien “Global carbon intensity of crude oil production”, som belyser oljeproduktionens klimatpåverkan.
Olika typer av oljor kräver olika mängder energi för att utvinnas och raffineras. Det finns också stora skillnader i hur mycket metangas som släpps ut eller eldas upp vid utvinning. Sonia Yeh, professor i energi- och transportsystem på Chalmers, är en av medförfattarna till studien. Hon berättar att den har mottagit mycket reaktioner från omvärlden.

– Rapporten har skapat mycket diskussion med nationella regeringar om klimatpåverkan av oljeproduktionen. Detta inkluderar den kanadensiska regeringen eftersom deras oljesandproduktion har ett av de högsta utsläppen i världen, och även den amerikanska regeringen där vi har pratat om de höga metanutsläppen från några av fracking aktiviteterna, säger Sonia Yeh, vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap på Chalmers.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här