Digitalisering

Centermotion: Dataspel är sport

Centerpartisten Rickard Nordin spelar X-box med sin son Alvar. Foto: Privat
Centerpartisten Rickard Nordin spelar X-box med sin son Alvar. Foto: Privat

- E-sport måste likställas med annan sport. Det är vår nya folkrörelse och får inte diskrimineras, säger centerriksdagsmannen Rickard Nordin till Ny Teknik.

Publicerad

I höstas lade han en motion om att data- och tv-spelande, e-sport som det kallas när det handlar om organiserade tävlingar, ska ha samma status som idrottstävlingar.

Nu i vår kommer motionen upp för behandling i riksdagens kulturutskott.

- I dag hamnar e-sport mellan kulturstolen och sportstolen. E-spor går miste om olika bidrag och föreningsstöd, inbjudna storstjärnor från andra länder får problem med inrese- och uppehållstillstånd och tillstånd för att upprätta ett spelnätverk är dyrare än att få vapenlicens. Så kan det inte få fortsätta, säger Rickard Nordin.

Han väckte upp intresset för sin riksdagsmotion med en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt i dag måndag.

I artikeln radar han upp alla fördelar med att likställa e-sport med annan sport och att låta e-sportens utövare räknas som idrottare.

1. Spelande ungdomar utvecklar sina kognitiva förmågor, får bättre minne och blir bättre problemlösare.

2. E-sport och fysisk träning hänger ihop. För att bli riktigt bra på e-sport krävs god fysik precis som i dart, boule, biljard, varpa och en hel rad andra sporter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet och därmed får stöd av samhället.

3. Data- och tv-spel hjälper äldre att hantera och minska skadorna av Alzheimers sjukdom.

4. E-sport är socialt och ger ungdomar med liknande intressen chanser att träffas, skaffa vänner, lära sig driva organisationer och arbeta ihop.

5. E-sport ger även funktionshindrade en chans att utöva sporten.

6. Ökar kunskaper om hårdvara och mjukvara - hårdvaluta på arbetsmarknaden.

Rickard Nordin pekar på "det svenska spelundret" med rader av svenska spelutvecklingsföretag som nått världsklass.

Sverige är också arrangör av en rad internationella dataspelturneringar, inte minst alla de som arrangeras i anslutning till den stora dataspelmässan Dreamhack, som hålls varje år i Jönköping.

- Det finns exempel på hur internationella toppspelar nekats inresetillstånd och arbetstillstånd i Sverige. Sådant händer inte med andra idrottsstjärnor som söker sig hit för att utöva sin sport, säger Rickard Nordin.

Gilla Ny Teknik på Facebook