Innovation

Cellulosakulorna ska ersätta mikroplasten i din tandkräm

Foto: Naturbeads
Foto: Naturbeads

En rad länder har redan förbjudit mikroplaster i kosmetika och tandkräm. Industrin behöver hitta en ersättare, och nu har ett brittiskt företag tagit fram biologiskt nedbrytbara mikrokulor av cellulosa.

Publicerad

Regeringen beslutade förra året om ett förbud mot att använda mikroplast i vissa kosmetiska produkter. Från och med februari 2018 får man inte längre ha med de skrubbande eller polerande plastkulorna i produkter som sköljs av eller spottas ut, som exempelvis schampo, duschtvål och tandkräm.

Andra länder har fattat liknande beslut, exempelvis Storbritannien, Frankrike, Kanada och Italien. Även om Sverige fortfarande tillåter naturliga slipmedel, som kokos eller ris, så finns det ett behov hos industrin för att hitta en ersättare till mikroplasten. Och ett spin off-företag från University of Bath kan ha lösningen.

Naturbeads, som grundades 2017, utvecklar biologiskt nedbrytbara mikrokulor. Företaget utgår från en cellulosalösning som blir fast när den kommer i kontakt med etanol. Cellulosan tvingas genom små hål i ett rörformat membran. Det skapar små sfärer som sedan sköljs bort från membranet med solrosolja. Kulorna samlas därefter in och separeras från oljan.

Nu kommer företaget få loss 582 000 brittiska pund, drygt 6,7 miljoner kronor, från the Plastic Research and Innovation Fund, som i sin tur backas upp av UK Research and Innovation samt Sky Ocean Ventures.

– Trots vissa förbud finns skadliga mikroplastkulor fortfarande i ett antal produkter, och fortsätter att läcka ut i vår miljö. Att hitta en likvärdig ersättare till de här typerna av billig plast har varit en utmaning för industrin, säger Jamie Rowles, investeringschef på Sky Ocean Ventures till Engineering and Technology.

Naturbeads utgår från en av de mest tillgängliga råvarorna på jorden, cellulosa från träd, och de ser med spänning fram emot sjösätta sin teknik kommersiellt – och bidra till att minska plasten i våra hav.