Digitalisering

Caterpillar släpper maxad mobil – med lasermätare, värmekamera och luftsensor

Foto: Caterpillar
Foto: Caterpillar
Foto: Caterpillar
Foto: Caterpillar
Foto: Caterpillar
Foto: Caterpillar

Cat släpper sin mest avancerade smarta telefon hittills - men den kostar också uppemot 10 000 kronor.

Publicerad

Caterpillar har bulldozrat in en nisch på mobilmarknaden med sina slittåliga och multifunktionella mobiltelefoner - och nya Cat S61 är verkligen något i hästväg.

Telefonen gör officiell debut på Mobile World Congress i Barcelona nästa vecka men redan nu har Caterpillar visat upp godbitarna. Dragplåstret är en ordentligt uppgraderad värmekamera som kan mäta temperaturer från minus 20 till 400 grader Celsius, och klarar av att livesända rörlig bild i hög upplösning.

Dessutom finns finesser som lasermätare med tio meters räckvidd och en luftsensor som mäter luftkvaliteten inomhus. Den kan ligga igång i bakgrunden och automatiskt varna när det finns för höga halter av farliga ämnen i luften.

Mobilen har en pekskärm på 5,2 tum som ska funka oavsett om du har blöta händer eller handskar. Den kommer i en sedvanligt stöttålig förpackning som ska tåla fall från 1,8 meters höjd, och är IP68-certifierad vilket innebär att den är både damm- och vattensäker ner till tre meters djup.

Prestandamässigt ligger den i övrigt snäppet under flaggskeppsmobilerna från de stora tillverkarna. Telefonen bygger på ett Snapdragon 630-chipp, har fyra gigabyte ram och 64 gigabyte lagring - vilket kan utökas med SD-kort.

Cat S61 släpps under andra kvartalet och kommer att ha ett rekommenderat pris på 899 euro, vilket bör landa på uppåt 10 000 kronor i Sverige. En saftig prislapp med tanke på prestandan, men å andra sidan finns få konkurrenter när det kommer till de övriga funktionerna.