Innovation

Byggstart för världens största teleskop ”Hallå, finns det nån därute?”

Foto: SKA Observatory
Foto: SKA Observatory
Foto: SKA Observatory.
Foto: SKA Observatory.
Foto: SKA Observatory.
Foto: SKA Observatory.

Gäller Einsteins relativitetsteori även när svarta hål kolliderar? Hur började de första stjärnorna att lysa efter Big bang? Och finns det något liv därute? 130 000 julgranslika antenner ska hjälpa till att avslöja astrofysikens mysterier.

Publicerad

Den 5 december firades byggstarten av det gigantiska radioteleskopet SKAO, Square Kilometre Array Observatory, efter 30 års utvecklingsarbete. Satsningen har pekats ut som en av århundradets absolut största vetenskapsprojekt.  

Observatoriet består av två enorma radioteleskop: SKA-Low i ett ökenområde i västra Australien och SKA-Mid i Karoo-öknen i Sydafrika.  

SKA-Low i Australien har fått sitt namn för att det hanterar de lägre frekvensbanden (50 MHz till 350 MHz). Inte mindre än 131 072 stycken två meter höga antenner – som till formen liknar vita julgranar – ska placeras ut i 512 stationer.  

SKA-Mid i Sydafrika tar hand om mellanfrekvensbanden (350 MHz till 15,4 GHz) med hjälp av 197 parabolantenner.

Tillsammans bildar de tidernas känsligaste radioteleskop, och förhoppningarna är enorma på att det kraftfulla teleskopet ska hjälpa forskarna att lösa några av astrofysikens mysterier. Gäller Albert Einsteins allmänna relativitetsteori i extrema miljöer, som där supermassiva svarta hål kolliderar? Kommer vi att få veta hur de första stjärnorna började lysa efter Big bang? Och kommer vi hitta tecken på främmande liv?  

Danny Price, univeristetslektor vid australiensiska Curtin Institute of Radio Astronomy, förklarar i  The Guardian hur känsligt SKA-observatoriet kommer att bli.

– Det skulle kunna upptäcka en mobiltelefon i fickan på en astronaut på Mars. Ännu mer spännande är att om det finns intelligent liv med liknande teknologi som vår på närbelägna stjärnor, så skulle SKA kunna upptäcka ”läckande” strålning från deras radio- och telekomnätverk, säger han till tidningen.

Koordineras av Chalmers tekniska högskola

Sveriges bidrag till SKA-observatoriet koordineras av Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Onsala rymdobservatorium. Byggstarten firades med tårta på Chalmers

– Teleskopen i SKA blir nu verklighet på plats i Sydafrika och Australien, och i hela världen är förberedelserna i full gång för både gigantiska mängder data och stora forskningsgenombrott. Jag är tacksam för allt arbete som kollegor i Sverige och i hela världen har lagt så här långt på dessa fantastiska teleskop, säger John Conway, professor i radioastronomi, i ett uttalande. 

Här kan du läsa mer om de svenska forskarna bidrag.

År 2024 ska de fyra första antennerna i SKA-Mid och de första sex stationerna i SKA-Low kunna fungera tillsammans som ett enda teleskop.