Bygg

Byggbolag väntar tuffa krav från EU

Svante Wijk, NCC: - EU är på väg att klubba genom regler så att alla byggnader måste vara nära nollenergihus från 2019-2020. Det är vad vi har att anpassa oss.
Carl-Henrik Apell, Riksbyggen i Uppland: - Målet för standardproduktion är en energiförbrukning på 70 kwh per kvadratmeter och år. Det klarar vi med i huvudsak bra isolering och frånluftsåtervinning.
Micael Jansson, Familjebostäder i Göteborg: - Vi startar ett nybygge på 99 lägenheter i Göteborg till våren. I princip ett passivhus med energiförbrukning på 60 kwh per kvadratmeter och år.
Mikael Pettersson, Ikano Bostad: - Vi försöker bygga så täta hus som möjligt och system med prefabricerade betongelement. Vi brukar också använda FTX-aggregat, ofta i kombination med värmepumpar och solpaneler.
Per-Magnus Rylander, Finnveds-bostäder i Värnamo: - Vi är inne på vårt andra passivhusprojekt. Vi har helt enkelt lärt oss den tekniken. Det är egentligen inte krångligt.

Skärpta krav på lågenergihus. En förbrukning som ligger nära noll. EUs nya regler väntas bli tuffa.

Publicerad

Det förslag som EU-kommissionen är på väg att klubba om några veckor går ut på att alla offentliga lokaler från och med 2018 måste byggas som nollenergihus eller näst intill.

Vid årsskiftet 2019-2020 är det meningen att kraven ska omfatta alla typer av byggnader, inklusive bostadshus.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här