Digitalisering

Burger King smygregistrerade sina gäster

Burger King i Växjö tar nu ned den smarta sensor som varit uppsatt utanför hamburgerrestaurangen i en månad. Länsstyrelsen inleder samtidigt tillsyn.

Publicerad

Efter Radio Kronobergs avslöjande om att en kameraliknande apparat var uppsatt utanför Burger King i Växjö i en månads tid, har apparaten monterats ned i dag.

Enligt uppgift handlar det om en smart sensor som samlat in information om besökarnas registreringsnummer.

Men trots att kameran nu tagits ned drar Länsstyrelsen i Kronoberg igång ett tillsynsärende för att granska om Burger King övervakat sina matgäster och om hamburgerkedjan har behövt kameratillstånd för sensorn. Något sådant har Burger King inte haft.

Bakom sensorn står bolaget Facility Labs i Danderyd utanför Stockholm. Bolaget tillverkar och säljer fordonsidentifieringssensorer. Utvecklingschefen där David Teppans gissar att man hittills sålt ett 30-tal produkter på den svenska marknaden.

Sensorn använder optisk teknik för att läsa in bilars registreringsnummer, vilka sedan kodas i ett system.

- Det sensorn gör är att den identifierar postnumren som besökarna kommer ifrån. De kan handelsplatsen eller restaurangen sedan använda för att göra exempelvis kundprofiler, säger David Teppans.

Han betonar att det inte handlar om att övervaka individer.

- Vi kan inte ta fram ett registreringsnummer i efterhand, säger han.

Men via postnumren har Burger King exempelvis kunnat ta reda på från vilka bostadsområden deras bilburna besökare kommer ifrån, och om områdena består av hyres- eller bostadsrätter samt vilken utbildningsnivå de boende har, enligt David Teppans.

- Det vi vill är att förbättra våra kunders handel, säger han.

Sensorn började utvecklas 2008-2009 och granskades första gången 2012 av Länsstyrelsen i Stockholm. Det senare efter att sensorn hade använts utanför ett p-garage i Täby Centrum.

Myndigheten kom då fram till att tekniken inte medför att några bilder tas av fordonens registreringsskyltar - och därför behövs inget kameratillstånd.

Men Datainspektionen ansåg i sin uppföljande granskning att de som blir registrerade måste få information om detta.

- Ja, det ska finnas skyltar uppe som informerar om att bilarna registreras, säger David Teppans.

Huruvida skyltar fanns på plats utanför Burger King i Växjö kan han inte svara på.

En av matgästerna utanför Burger King är kritisk till hanteringen och säger till Radio Kronoberg:

- Det känns nästan lite integritetskränkande tycker jag, för de kollar upp mitt regnummer och var jag kommer ifrån, det ska de egentligen skita i, jag kommer in för att köpa en hamburgare, sen var jag är från har inte med saken att göra.

Gilla Ny Teknik på Facebook