Tekniknyheter

Budgetkritik: ”Den viktigaste klimatpolitiken just nu är industripolitik”

Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT
Sverige måste satsa stort på vindkraft för att klara konkurrensen från solrika delar av Europa när det gäller att framställa billig, förnybar el, anser Tomas Kåberger i Klimatpolitiska rådet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det krävs tydligare satsningar i regeringens budget på att förse Sveriges industri med arbetskraft som har rätt kompetens för att klara klimatomställningen. Det anser Tomas Kåberger, ledamot av Klimatpolitiska rådet.

Publicerad

En av de större klimatpolitiska satsningarna i regeringens vårändringsbudget är det ökade utrymmet för klimatinvesteringar, som gör att Naturvårdsverket ska kunna skriva avtal med kommuner och företag om klimatinvesteringar inom ramen för klimatklivet på totalt fyra miljarder kronor fram till 2026.

Dessutom finns exempelvis en post på 260 miljoner kronor för att fånga upp de som installerade solceller under 2020, men som såg ut att bli utan ersättning i glipan mellan det gamla solcellsstödet som tog slut, och det nya skatteavdraget för investeringar i grön teknik som började gälla vid årsskiftet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här