Innovation

Brusreducerande fönstret dämpar buller

Det brusredcuerande fönstret är bestyckade med en sensor och 24 små högtalare. Foto: NTU Singapore
Det brusredcuerande fönstret är bestyckade med en sensor och 24 små högtalare. Foto: NTU Singapore

Forskare har skapat ett fönster där 24 små högtalare skapar en spegelbild av bullret. Tekniken sänkte den upplevda ljudnivån med tio decibel.

Publicerad

Brusreducerande teknik, där buller neutraliseras med hjälp av mötande ljudvågor, förknippas i dag med hörlurar – men lösningen har länge använts inom bilindustrin och flyget. Hyundai hävdar att de har tagit tekniken till sin spets, med ett system som kan generera en motverkande ljudvåg i bilen på 0,002 sekunder.

Vid Nanyang Technological University i Singapore har forskare utvecklat ett fönster som bygger på samma teknik, och skapat ett testrum för att bevisa att tekniken fungerar. Fönstret är späckat med 24 små högtalare och en sensor som upptäcker och analyserar formen på upprepade ljudvågor. Fönstret skapar sedan en spegelbild av ljudet där topparna tar ut varandra.

IEEE rapporterar att forskarna skapade bullret med hjälp av ett rullande hjul alternativt en propeller. De upptäckte att motljud fungerar bäst vid frekvenser över 300 Hz och upp till 1 000 Hz, vilket täcker in exempelvis trafikbuller, men inte skarpa ljud som fyrverkerier.

Högtalarna kunde alstra ett motljud som var starkt nog för att sänka den upplevda ljudnivån i testrummet med motsvarande tio decibel. Det jämförs med att ha tung trafik på 90 meters avstånd kontra vad som upplevs som en tyst stund i stadsmiljö. NTU-forskarnas arbete har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Scientific Reports.