Säkerhet

Brittiska underrättelsetjänsten varnar för e-röstning om ny partiledare

Rishi Sunak och Liz Truss under en debatt. Vem som vinner partiledarvalet tillkännages den 5 september. Foto: Dominic Lipinski/AP/TT
Rishi Sunak och Liz Truss under en debatt. Vem som vinner partiledarvalet tillkännages den 5 september. Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Det brittiska Konservativa partiet tvingas tänka om gällande röstningsreglerna i valet om den nya partiledaren och därmed premiärministerposten i Storbritannien.

Publicerad

Valet står mellan den tidigare finansministern Rishi Sunak och utrikesminister Liz Truss. Den som vinner omröstningen, som genomförs bland partiet Torises medlemmar, blir också landets nya premiärminister.

Reglerna för omröstningen ändras nu efter att den brittiska underrättelsetjänsten har varnat partiet för risk för bedrägeri.

Egentligen skulle röstsedlarna skickas ut till de 180 000 partimedlemmarna redan i början av den här veckan. Men nu väljer man att först förbättra säkerheten, bland annat genom att ta bort möjligheten att ändra sin röst i ett senare skede.

Det brittiska cybersäkerhetscentret säger att hoten gäller dem som vill e-rösta och inte skicka sin valsedel via post. Enligt tidningen Daily Telegraph handlar det om risken för hackare.

Valsedlarna skickas ut senast den 11 augusti. Vinnaren ska tillkännages den 5 september.