Populärteknik

Brittisk astronaut blir historisk i rymden

Många barn räknar dagarna till jul. Men Oliver och Thomas Peake räknar ner till det att deras pappa landar på jorden igen. Om några dagar blir Tim Peake historisk när han blir den första brittiske officielle astronauten i rymden.

Publicerad

– Våra familjer gör stora uppoffringar för att vi ska kunna göra det som vi snart ska göra, säger Tim Peake till BBC Horizon.

Tim Peake har ännu inte lämnat jorden. Men hans söner, fyra och sex år, hoppas att halvåret på den internationella rymdstationen ISS går snabbt och säger att de kommer att räkna ner antalet nätter utan pappa hemma.

Den före detta piloten Peake har tränat i sex år för uppdraget. Han valdes ut i konkurrens med 8 000 andra som svarat på annonsen från den europeiska rymdorganisationen ESA med rubriken ”Vill du bli astronaut”, skriver The Telegraph.

Peake är lugn inför uppskjutningen den 15 december. Han blir den första professionella brittiska astronauten som jobbar för ESA i rymden. Tidigare britter i rymden har antingen haft amerikanskt medborgarskap och jobbat för Nasa eller blivit sponsrade privat.

– Ju närmare rymdfärden kommer desto mer optimistisk blir jag, längtan efter att få flyga blir allt starkare. Folk frågar om jag är nervös över att åka till rymden, men så är det inte. Jag är mer nervös över att inte få åka till rymden.

Gilla Ny Teknik på Facebook