Innovation

Britterna får sedlar av plast i plånboken

Storbrittannien har nyligen infört fempundssedlar av plast som ska hålla längre än vanliga sedlar. Men en svensk forskare varnar för att mer plastanvändning kan öka problemet med mikroplast i haven.

Publicerad

Enligt tidningen Plastforum ska fempundssedeln av plast ha närmare 2,5 gånger längre livslängd än bomulls- och pappersversionen, samtidigt som den nya sedeln gör det möjligt att införa nya säkerhetsfunktioner.

De nya fempundssedlarna lanserades i mitten av september. När sedlarna så småningom tas ur drift ska de återvinnas till blomkrukor, enligt stadsbankens Victoria Cleland.

Flera andra länder har redan infört sedlar av plast, bland annat för att de är svårare att förfalska. Australien var tidigt ute 1988.

Läs mer:

Ny Teknik belyste dock redan 2003 några nackdelar med plastsedlarna, som att de är dyra att tillverka och att traditionella metoder för att säkra fingeravtryck inte fungerar på dem.

I Storbritannien har man redan noterat en risk för att de nya plastsedlarna fastnar i varandra, så att kunder riskerar att lämna över för många sedlar i samband med köp.

De nya svenska sedlarna har lite plast i sig för att de ska hålla längre. Men att gå över till hela plastsedlar var inte aktuellt, rapporterade Sveriges Radio för några år sedan. Avgörande var att tekniken som missfärgar pengar om en väska öppnas felaktigt under en värdetransport inte fungerar med plastsedlar.

Frågan är om ökad plastanvändning i sedlar kan leda till att mer mikroplast når hav och sjöar och förgiftar fisk och andra vattenlevande organismer. Kerstin Magnusson, ekotoxikolog på IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker att det är viktigt att en livscykelanalys görs för de olika sedeltypernas totala miljöpåverkan.

Läs mer:

– Men generellt sett är det olyckligt att samhället går över till mer plastanvändning. Även om sedlar skulle visa sig vara en liten källa till mikroplast i haven så adderas alla källor, säger hon.