Digitalisering

Britter kräver digitaliseringsminister

Brittiska Tech UK kräver en digitaliseringsminister. ”För att Storbritannien ska bli navet för digital kompetens”, säger Julian David, till BBC.

Publicerad

Alla länder tävlar om att bli landet vars företag och högskolor leder den pågående digitaliseringen av samhälle och näringsliv.

Den brittiska branschorganisationen Tech UK kräver i dag av sin regering att den tillsätter en digitaliseringsminister, skriver BBC Technology News.

Den ministern ska ansvara för att ta fram en strategi för att på bästa sätt hantera den digitalisering som redan pågår, menar Tech UK.

Svenska it- och telekombranschen har också en digitaliseringsminister på önskelistan.

– Digitaliseringen är här och pågår för fullt inom alla områden. Det kräver en centralt placerad minister med mandat att driva på alla departement och alla politikområden i digitaliseringsarbetet, sa Ellinor Bjennbacke, näringspolitisk chef på branschorganisationen IT & Telekomföretagen, till Ny Teknik häromveckan.

TechUK, som representerar över 850 teknikföretag i Storbritannien, kräver också regler som tillåter att fler kompetenta tekniker släpps in i landet. Dagens regelverk sinkar den processen menar organisationen.

- Vi måste försäkra oss om att Storbritannien blir navet för digital kompetens, säger Julian David, chef för Tech UK till BBC.

Hans förslag kommer att presenteras för de brittiska ministrarna i dag.