Populärteknik

Branson siktar mot en sommar i rymden

Richard Branson med piloterna som genomförde testflygningen av Virgin Galactis rymdskepp i Mojaveöknen. Foto: John Antczak / TT
Richard Branson med piloterna som genomförde testflygningen av Virgin Galactis rymdskepp i Mojaveöknen. Foto: John Antczak / TT

Den brittiske miljardären Richard Branson siktar mot månen, eller åtminstone rymden. Och det redan i juli.

Publicerad

– Min önskan är att åka upp vid 50-årsjubileet av månlandningen, det är det vi siktar på, sade Branson vid en tillställning i Washingtons flyg- och rymdmuseum.

Apollo 11 landade på månen den 20 juli 1969, vilket ger Branson drygt fem månader att klara sitt mål. Han säger själv att han inte har planer på att nå månen, men väl några minuter i rymden.

Hans bolag Virgin Galactic nådde i ett test i december i fjol 80 kilometer upp i luften, vilket är den gräns USA sätter för var rymden börjar. Övriga världen räknar gränsen som 100 kilometer. SpaceShipTwo, den rymdfarkost Branson vill få ut i rymden, har plats för två piloter och sex passagerare. Den som vill följa med får dock vänta, väntelistan för de dyra biljetterna är redan lång.

Vinner racet mot Elon Musk och Jeff Bezos

Skulle superentreprenören lyckas i sitt uppsåt vinner han sannolikt den privata kapplöpningen ut i rymden, där även Elon Musk och Jeff Bezos deltar via sina rymdbolag SpaceX och Blue Origin.

SpaceX uppges vara redo för att skicka sin första rymdturist, den japanske miljardären Yusaku Maezawa, runt månen tidigast 2023, Blue Origin har tidigare uppgett att företaget hoppas skickat ut människor på korta rymdsemestrar redan i år.