Digitalisering

Bostadsort avgör hur snabbt du kan surfa

Medelhastigheten för att ta emot data ökade under året. Foto: IIS, ur rapporten Bredbandskollen
Medelhastigheten för att ta emot data ökade under året. Foto: IIS, ur rapporten Bredbandskollen
Foto: Pixabay / IIS
Foto: Pixabay / IIS

Bara det senaste året har surfhastigheten via mobilen ökat stort i Sverige - men hastigheten avgörs av var du bor.

Publicerad

Texten har uppdaterats. I Sverige ökar surfhastigheten i mobilen stort, de senaste fyra åren har den genomsnittliga ökningen legat på 5 Mbit/s per år. Medelhastigheten för mobilsurf i landet ligger nu på 23,7 Mbit/s, men variationerna mellan olika orter är stora. Det visar rapporten Bredbandskollen från Internetstiftelsen, IIS, som baseras på omkring tre miljoner mätningar av surfhastighet gjorda via tjänsten Bredbandskollen i Sverige under tiden 1 januari till 15 maj 2016.

Rapporten visar att Gotlands och Västernorrlands län toppar listan för surfhastighet, med hastigheter på 28,9 Mbit/s respektive 28,8 Mbit/s. På tredje plats kommer Stockholm, med 27,6 Mbit/s som förra året låg på förstaplatsen.

– Förra året var det inte så stor skillnad mellan de snabbaste och de långsammaste länen. Vi har fortfarande höga resultat, men i de län där det ökat har det dragit ifrån rejält

Det säger Rickard Dahlstrand, ansvarig för Bredbandskollen på IIS. De ökade hastigheterna är främst ett resultat av att operatörerna byggt ut sitt 4G-nät i de länen.

Rickard Dahlstrand menar att Sverige står sig bra i ett internationellt perspektiv:

– Till skillnad från många andra länder har vi fyra stycken oberoende operatörer. Det är väldigt god konkurrens på mobilsidan.

Enligt Rickard Dahlstrand har 4G-nätet potential att ge alla orter bra mobil uppkoppling, även på landsbygden, i och med de frekvenser som blev lediga när tv-näten släcktes ner. Rapporten visar också att operatörerna satsar på att bygga ut.

Han ser dock problem för konsumenterna med hur abonnemangen är utformade:

– Operatörer idag ar abonnemangsformer som inte stämmer med användarnas behov.

– Nu ser man hur folk har förbrukat sina 10 GB i surf till att till exempel titta på Netfilx i husvagnen och det är tre veckor kvar på semestern. Då kan mobilt bredband inte mäta sig med fast. 

Gilla Ny Teknik på Facebook