Populärteknik

Bordsduken identifierar maten och dryckerna

Bordsduken identifierar en grapefrukt. Foto: Dartmouth College
Bordsduken identifierar en grapefrukt. Foto: Dartmouth College

Forskarnas smarta textil kan känna igen olika frukter såväl som föremål på bordet. Deras teknik berättar dessutom vilken dryck som finns i glasen.

Publicerad

Dartmouth College är inte först med en textil som kan känna av föremål, men forskarna i New Hampshire har en långt mer avancerad produkt. Deras smarta textil, döpt till Capacitivo, kan identifiera helt statiska föremål som är placerade ovanpå "bordsduken".

"Förmågan att kunna känna av ickemetalliska föremål är ett genombrott för smart textil eftersom det låter användare interagera med ett brett utbud av vardagsföremål på helt nya sätt", säger studiens huvudförfattare Te-Yen Wu på universitetets hemsida.

Totalt testade teamet 20 vardagsföremål på textilen. Den kan identifiera allt från olika frukter till läppstift, kreditkort eller specifika prydnadsföremål. När en blomma placeras på Capacitivo kan datorn meddela "ovattnad blomma" och efter en skvätt vatten uppdaterar den till "glad blomma". Textilen kan också identifiera råvaror som salt och ändra från "skål" till "skål med soppa" när maträtten hälls i kärlet. Se klippet.

För sin prototyp har forskarna fäst samman bomullstextil med ett ledande skikt, och ur det skärs diamantformade elektroder. De känner av små förändringar i kapacitans, förmågan att lagra elektrisk laddning. Metoden brukar kallas för kapacitiv avkänning.

Systemet har tränats för att identifiera förändringen av kapacitansen hos de olika föremålen, och i ett första test låg träffsäkerheten på 94,5 procent. En kompletterande studie visade att tekniken är träffsäker när det kommer till att särskilja på olika vätskor, som kolsyrad läsk, mjölk eller vatten.

Forskarna bedömer att textilen till exempel kan användas för att hitta borttappade saker, larma när blommor behöver vattnas eller hjälpa till vid matlagning.