Samhälle

Boom av nya satelliter skapar trängsel i rymden

Spacex FAlcon 9 lyfter med kommunikationssatelliten JCAT 18/Kacific 1 från Cape Canaveral. Foto: Paul Hennessy/TT
Spacex FAlcon 9 lyfter med kommunikationssatelliten JCAT 18/Kacific 1 från Cape Canaveral. Foto: Paul Hennessy/TT

Rymdbolaget Space X har avfyrat 60 nya satelliter som en del av sitt expanderande kommunikationssystem. Kommersiella bolag räknar med att placera ut hundratals satelliter de kommande åren – och nu varnar forskarna för trångboddhet.

Publicerad

Nya satelliter som skickas iväg för att lägga sig i omloppsbana runt jorden är inte bara finansierade av internationella rymdstyrelser, utan i allt högre utsträckning bekostade av kommersiella bolag.

Det moderna samhället gör sig allt mer beroende av snabb och effektiv kommunikation.

Nya satelliter gör inte bara uppkopplingen snabbare för världens alla internetanvändare, även försvarsindustrin och forskare välkomnar utvecklingen

Satelliternas ljus gör det svårare för astronomerna

Men nu flaggar astronomer som forskar om och analyserar universum för att det växande satellitbeståndet påverkar deras mätinstrument och data.

– Mest bekymmersamt är ljuset som alla satelliter förser himlavalvet med, säger Patrick Seitzer, astronom vid University of Michigan in Ann Arbor, till tidningen Nature.

Satelliternas närvaro medför snävare tidsramar av kompakt mörker som är avgörande för astronomerna, särskilt under sommarmånaderna, och därför pågår nu en diskussion om att göra Space X Starlinksatelliter ”så svarta som möjligt”.

Men ljusa och ljusreflekterande satellitkroppar är inte enda utmaningen för dagens astronomer. Kommunikationssignaler mellan satelliten och jordbaserade stationer riskerar att störa radioastronomiska observationer, vilket kan göra dyr data oanvändbar.

Esa-chef: Varningssystem mot kollisioner behövs i rymden

Och liksom på jorden börjar överpopulation även att prägla den del av rymden där många satelliter befinner sig. I september tidigare i år tvingades den europeiska rymdstyrelsen (Esa) tvärmanövrera en av sina satelliter för att undvika en kollision med en av Space X Starlink-satelliter.

I nuläget räknas risken för kollision som liten, runt 6 procent, enligt det amerikanska bolaget Amazons uträkningar men händelsen i höstas kastade sken över ett växande problem med trångboddheten.

– Inom några år vill se ett automatiskt kollisionsvarningssystem på plats, säger Holger Krag, chef för Esas rymdskrotskontor i tyska Darmstadt, till Nature.

Fakta: Satelliter

Definitionen av en satellit är en naturlig eller konstgjord kropp i bana runt en planet.

Den första konstgjorda satelliten, Sputnik 1, hade en sfärisk form med en diameter av endast 58 centimeter och skickades upp av dåvarande Sovjetunionen den 4 oktober 1957.

Satelliter har i dag en rad användningsområden. Förutom radio-, tele- och tv-kommunikation kan de exempelvis också användas för att kartlägga naturresurser och miljöförstöring, för övervakning av väder, positionering och militära ändamål.

Ett flertal satelliter har skickats upp för svensk räkning, där Viking, Tele-X och Freja är några exempel.

Källa: Nationalencyklopedin