Digitalisering

"Blockchain ger fantastiska möjligheter"

Säkerhet, skalbarhet – och Estlands e-medborgarskap. Det var de hetaste samtalsämnena på Ny Tekniks och Affärsvärldens konferens Nordic 360 Blockchain.

Publicerad

Intresset för blockchain-tekniken och dess möjligheter har formligen exploderat på sistone. Det märktes tydligt när Ny Teknik och Affärsvärldens arrangerade en tvådagarskonferens om blockchain på Operaterrasen i Stockholm.

Finansvärlden, logistik, it och akademin – många branscher var representerade bland konferensens deltagare. Alla som Ny Tekniks utsända talar med ser stora möjligheter med blockchain, men efterfrågar samtidigt konkreta exempel på hur det går att använda tekniken för att skapa nytta.

– Det handlar om att hitta en nytta för tekniken bortom hypen. Det som framför allt har lockat mig att komma hit är att få ta del av riktiga affärsexempel av hur blockchain-tekniken kan användas, säger Barbara Bornkamp från Ericsson.

Se film från seminariet här:

Hon får medhåll av Pernilla Dahlman, vd för digitalbyrån Daresay.

– Jag är här för att bli inspirerad av hur andra använder blockchain. Det finns ett stort intresse för tekniken bland våra kunder. Det beror bland annat på att blockchain och öppna loggböcker kan lösa problemet med distributed trust - det vill säga hur man säkerställer förtroende mellan olika parter.

Ett föredrag under konferensen som gjorde starkt intryck på många var det som hölls av Kaspar Korjus, med titeln E-Residency Managing Director för landet Estland.

– Det var väldigt intressant att höra hur Estland använder blockchain-teknik för att säkerställa identiteten hos sina e-medborgare. Det är ett bra exempel på hur digitaliseringen kan förändra världen på sätt som vi inte har kunnat förutspå, säger David Suomalainen, jurist hos Lantmäteriet.

Säkerhet var en annan fråga som var högt på agendan. Blockkedje-tekniken är fortfarande relativt ung, vilket gör att det fortfarande kan finnas risker som ännu är okända. Blockchain är en teknik som har sitt ursprung i hanteringen av kryptovalutan Bitcoin.

Och den senaste tidens uppmärksammade rån mot digitala Bitcoin-banker riskerar att erodera folks förtroende även för blockchain, menar Juho Lindman, biträdande universitetslektor vid avdelningen för informatik på Chalmers.

– Tillit och förtroende vid digitala transaktioner är en av de största fördelarna med blockchain-tekniken. Bitcoin är egentligen en betydligt äldre teknik, men det finns fortfarande en risk att problemen med bitcoin kan påverka tilliten för blockchain, säger han.

Många deltagare hade också frågor kring vad som pekas ut som den första utmaningen för blockchain – nämligen skalbarheten. Dels när det gäller för hur många blockchain-transaktioner som kan verifieras i timmen – dagsläget ligger det på sju per sekund, vilket kan jämföras med att Mastercard kan hantera 2000 transaktioner per sekund. Dels ställer den distribuerade databasen – loggboken där alla transaktioner samlas – till besvär eftersom den växer allt eftersom fler betalningar läggs till.

– Blockchain ger fantastiska möjligheter. Men skalbarhet är en utmaning eftersom databaserna potentiellt kan växa med flera gigabyte i timmen. Det är ett problem som skapar en tröskel för många som funderar på att börja använda tekniken, säger Daniel Blomberg hos Microsoft.

Så funkar blockchain

Bitcoin-tekniken Blockchain gör det möjligt att kunna spåra alla aktörer som är iblandande i en affär, och se alla transaktioner som görs i en överföringskedja.

Blockchain har tidigare mest används för finansiella tjänster men nu testas tekniken inom fler nya områden.