Digitalisering

Blir störst på streamad film när Film2Home växer med Headweb

Ulrika Lindwall är ett 32-årigt stjärnskott från Spotify som nu blivit VD för film2home. Foto: TT
Ulrika Lindwall är ett 32-årigt stjärnskott från Spotify som nu blivit VD för film2home. Foto: TT

På tisdag offentliggör det svenska filmstreamingbolaget Film2home köpet av konkurrenten Headweb. En helt ny tjänst för streamad film kommer då att lanseras.

Publicerad

- Jag kan bekräfta att Film2home går samman med Headweb, men exakt vad vi kommer att göra tillsammans vill jag inte gå in på i dag. Det kommer vi att berätta om på tisdag tillsammans med Warner Bros. Det blir Sveriges största filmtjänst, säger Film2homes vd Ulrika Lindwall till Ny Teknik.

Ulrika Lindwall kom till Film2home från musikstreamingföretaget Spotify för drygt ett år sedan. På Spotify var hon etableringschef och har tagit med sig värdefull erfarenhet därifrån.

- Vi arbetade hårt under förra året med att anpassa vår verksamhet efter den snabbt förändrade marknadsbilden. Bland annat har vi etablerat en rörlig prismodell med sex olika prisnivåer beroende på filmernas popularitet, från 3 kronor till 49 kronor, säger hon till Ny Teknik.

Film2home är Sveriges äldsta publika filmstreamingtjänst. Företaget bildades redan 2001. Första kunden var ett bostadsbolag i Gävle som sände film över sitt intranät.

Men det var först i mitten av 2000-talet som verksamheten tog fart. Då handlade inte om strömmande film utan om nedladdning till datorn. Vid den tiden startade också Headweb, liksom en rad andra företag som erbjöd nedladdning av filmer över nätet.

Först 2008 var streaming-tekniken och bandbredden tillräckligt utvecklad för att vara intressant för filmköparna. Då växte också antalet aktörer på marknaden - både företag som sålde filmer styckvis och företag som bara erbjöd månadsabonnemang.

Listan var lång: Cdon, Cmore, Filmnet, Film2home, Google Film, Headweb, HBO Nordic, Itunes, Netflix, SF Anytime, Viaplay, Voddler.

Headweb fick ekonomiska problem förra året och genomgick en rekonstruktion och fick i höstas nya ägare i företaget Flow Media.

När röken skingrats står Film2home ännu starkare än tidigare. Företaget ägs nu av grundaren Gerhard Versteegh, videobutiksföretaget Hemmakväll och nu också Flow Media.

Olika affärsmodeller

  • Film2home och Headweb hyr ut filmer "styckvis" och har avtal med filmbolagen om att ha tillgång till nya filmer så fort de kommer ut på dvd. Samma sak gäller SF Anytime, Google Film och Itunes.
  • Netflix, HBO Nordic, Viaplay och Cmore erbjuder bara månadsabonnemang och visar bara filmer tidigast sex månades efter biopremiären.