Populärteknik

Blackberry gör comeback – med 5g och tangentbord

En ny Blackberry-telefon kan nå marknaden under 2021. Bilden ovan visar dock en äldre modell. Foto: Blackberry
En ny Blackberry-telefon kan nå marknaden under 2021. Bilden ovan visar dock en äldre modell. Foto: Blackberry

Den fallne mobiljätten laddar om. Ett startupbolag i USA planerar att släppa en ny, 5g-laddad Blackberry-mobil redan under nästa år.

Publicerad

Snart har det gått fyra år sedan den forne telefonjätten Blackberry kastade in handduken och la ner den egna tillverkningen av smarta mobiler.

Blåser nytt liv i varumärket

Nu är Blackberry redo för en comeback i mobilvärlden – och detta i en välbekant men moderniserad skepnad. Redan under den första hälften av 2021 kan en ny Android-baserad Blackberrytelefon nå konsumenter i Nordamerika och Europa, skriver Engadget.

Telefonen kommer bland annat vara utrustad med 5g-stöd och självklart även ha ett fysiskt tangentbord, något som länge har varit ett signum för Blackberry.

Bakom nylanseringen av det klassiska varumärket står startupen Onward Mobility. Det unga säkerhetsbolaget tecknade nyligen licensavtal med ägarna Blackberry och FIH Mobile Limited, ett dotterbolag till Foxconn.

-Målsättningen är att leverera en funktionsspäckad 5g-androidmobil som lever upp till högt satta krav på säkerhet och produktivitet, säger Peter Franklin, vd för Onward Mobility.

"Blackberry behövs i corona-tider"

Just Blackberrys historik inom säkerhet är något som Peter Franklin föga förvånande lyfter fram. I en tid när cyberattackerna ökar i kölvattnet av hemmajobb under pandemin borde Blackberry vara ett självklart val för konsumenterna, argumenterar han:

-Vi är övertygade om att en 5g-utrustad Blackberry kommer vara mer än en rolig pryl att ha, det kommer att vara en nödvändighet.

Om Onward Mobility kommer lyckas att blåsa nytt liv i Blackberry återstår att se. Startupen är heller inte först med att licensiera det klassiska varumärket – sedan 2016 har kinesiska TCL och ett par mindre mobiltillverkare försökt sig på att tillverka Blackberrylurar. Dock utan större framgång.

Efter att Blackberry la ner den egna mobiltillverkningen, har bolaget försökt ställa om till att bli ett renodlat mjukvaruföretag. Fokus ligger nu på att utveckla it-säkerhetslösningar för företag. Ett exempel på detta är molntjänsten Jarvis, som ska hitta säkerhetshål i uppkopplade och självkörande fordon.