Populärteknik
Blå himmel och fruset vatten på Pluto
Det finns fruset vatten på Plutos yta. Och himlen på dvärgplaneten är blå. Det visar ny information från Nasas rymdsond New Horizons.
New Horizons passerade Pluto i somras men fortsätter att skicka bilder och information till jorden. De första färgbilderna av dvärgplanetens atmosfär avslöjar att himlen är blå.
- Vem kunde ha förväntat sig blå himmel i Kuiperbältet? Det är praktfullt, säger Alan Stern, vetenskaplig ledare på New Horizons-projektet, på Nasas hemsida.
Partiklarna i atmosfären är sannolikt grå eller röda, men sättet de sprider blått ljus har fångat Nasaforskarnas intresse. Den blå färgen ger ledtrådar om partiklarnas sammansättning.
- På jorden är dessa små partiklar väldigt små kvävemolekyler. På Pluto verkar de vara större sotliknande partiklar, säger Carly Howett, en av forskarna på projektet.
Forskarna tror att partiklarna bildas högt upp i atmosfären, där ultraviolett solljus bryts isär och joniserar kväve och metanmolekyler. Dessa reagerar mer varandra och bildar mer och mer komplexa laddade joner.
De mest komplexa molekylerna fortsätter att växa tills de blir små partiklar. Flyktiga gaser kondenserar och täcker partiklarnas yta med frost innan de faller genom atmosfären till Plutos yta, där de bidrar till dvärgplanetens röda färg.
New Horizons har också hittat flera små områden med fruset vatten på Pluto. Upptäckten gjordes med hjälp av spektrometern Ralph ombord på farkosten.
- På stora områden på Pluto ser vi inte fruset vatten för att det uppenbarligen är dolt av andra, mer flyktiga former av is. Att förstå varför vatten finns där det gör, men inte på andra ställen, är en utmaning vi tar oss an, säger Jason Cook på New Horizons-projektet.
Något som förbryllar forskarna är att områdena med fruset vatten också är röda.
- Det förvånar mig att vattenisen är så röd. Vi förstår ännu inte förhållandet mellan vattenisen och de röda färgpartiklarna på Plutos yta, säger Silvia Protopapa, som ingår i New Horizons-projektet.