Populärteknik

Björndjur fast på månens yta efter israelisk rymdkrasch

Björndjur har kallats jordens tåligaste organismer. Foto: Science Photo Library
Björndjur har kallats jordens tåligaste organismer. Foto: Science Photo Library

När den israeliska månlandaren Beresheet kraschade i våras spreds en stor mängd trögkrypare ut på månens yta. Kanske lever de fortfarande.

Publicerad

Den elfte april i år skulle den israeliska månlandaren Beresheet bli den första privatägda rymdfarkosten att landa på månen. Men försöket fick ett brutalt slut när sonden kraschlandade efter att råkat ut för både motorstrul och kommunikationsproblem.

Ombord på Beresheet fanns last från den ideella organisationen Arch Mission Foundation, skriver tidningen Wired. Organisationens mål är att skapa en ”backup” av jorden, och i vad som var tänkt som en första sändning till månen ingick en lagringsenhet med 30 miljoner sidor information och mänskligt dna - och flera tusen björndjur.

Björndjur, eller trögkrypare, brukar kallas för jordens tåligaste organismer. Vissa arter av de millimeterstora djuren kan överleva extrema situationer som mycket kraftig strålning, vakuum och nedkylning ned till nästintill den absoluta nollpunkten.

Redan för drygt tio år sedan kunde en grupp svenska forskare bevisa att björndjur till och med överlever i rymden. De hämtade björndjur från Ölands alvar och skickade upp dem i rymden i en kapsel. När djuren landat på jorden kunde forskarna konstatera att många av de små krabaterna både överlevde sina strapatser - och kunde fortplanta sig.

De björndjur som fanns med i Arch Missions last var uttorkade, och i sådana situationer kan organismerna gå ner i ett kryptobiotiskt stadium. Det är ett slags djup dvala där ämnesomsättningen upphör och vattnet i djurens celler ersätts med protein. Wired beskriver det som att cellerna i princip förvandlas till glas.

I experiment på jorden har forskare lyckats återuppväcka björndjur som legat i ide eller varit nedfrysta i flera decennier. Om Arch Missions last är intakt efter kraschen, finns alltså en möjlighet att de mikroskopiska djuren en dag kan väckas till liv på nytt.