Digitalisering

Bitcoin-utvinnare lämnar Kina – hårt slag mot kryptovalutan

Bitcoins värdering har fluktuerat kraftigt i flera dagars tid. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT
Bitcoins värdering har fluktuerat kraftigt i flera dagars tid. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Flera av de företag som utvinner nya bitcoin avbryter sina verksamheter i Kina. Beskedet slår hårt mot kryptovalutan då Kina står för runt 70 procent av all bitcoinframställning.

Publicerad

Företagens beslut kommer efter att en kommitté ledd av vice premiärminister Liu He i fredags meddelade att myndigheterna vill se ett slut på bitcoinutvinningen i landet.

I ett tidigare uttalande i förra veckan ska det enligt myndigheterna inte bara vara förbjudet att investera i kryptovalutor i Kina, utan att alla former av betalningstjänster och transaktioner ska förbjudas.

De kraftiga kursrörelserna har därför fortsatt, under helgen har skett en viss uppgång och en bitcoin handlas nu för omkring 35 000 dollar från att ha varit nere på 31 107 dollar.

Den nuvarande nivån betyder dock att bitcoin är nere på samma kurs som innan Tesla och Elon Musk meddelade i februari att man skulle köpa bitcoin för motsvarande 1,5 miljarder dollar.

"På lång sikt kommer i stort sett all utrustning för att utvinna kryptovaluta att säljas utomlands", skriver Jiang Zhuoer, grundare av BTC.TOP, på den kinesiska mikrobloggen Weibo.

Hans företag ska nu lägga ner verksamheten i Kina för att i stället bygga ut verksamheten i Nordamerika.

De flesta stora kryptovalutorna har fallit de senaste sju dagarna. Sett till utvecklingen från den 1 januari har dock nästan alla kryptovalutor som ligger på topp 20 haft en uppgång, vissa så mycket som 5 000 procent.