Startup

Bill Gates fond investerar stort i svensk energiteknik

Climens maskiner alstrar elektricitet från spillvärme. Foto: Climeon
Climens maskiner alstrar elektricitet från spillvärme. Foto: Climeon

Svenska Climeons maskin omvandlar spillvärme till el. Bill Gates energifond, som även backas av en rad andra tunga tech-giganter, har nu gjort en rejäl investering i finansieringsbolaget.

Publicerad

Climeon tar tillvara på spillvärme från bland annat stålverk och kryssningsfartyg och omvandlar den till elektricitet. Det har även tittat på att utvinna el ur djupa borrhål. Företaget tog plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens startuplista 33-listan tre år i rad, 2015–2017. Numer är det listat på First North.

Nu har energifonden Breakthrough Energy Ventures (BEV) startat ett samarbete med Cliemeon och investerat 115 miljoner kronor i dess finansieringsbolag Baseload Capital, skriver Dagens Industri.

Det var Microsoftgrundaren Bill Gates som 2016 tog initiativ till BEV. Sedan dess har bland andra Facebooks Mark Zuckerberg, Amazons Jeff Bezos och Alibabas Jack Ma satsat pengar i BEV. Fonden ska investera 9 miljarder kronor i ny teknik som kan motverka klimatförändringar.

”Potential att leverera koldioxidfri el i stor skala”

Baseload Capital investerar även i bolag som bygger geotermiska kraftverk. BEV:s investeringschef, Carmichael Roberts, menar att geotermiska kraftverk kan skapa förändring på ett sätt som de intermittenta kraftslagen sol och vind inte kan.

”Baseload Capital, tillsammans med Climeons innovativa teknologi, har potential att leverera koldioxidfri el i stor skala, ekonomiskt och effektivt”, säger han i ett uttalande.