Digitalisering

Bill Gates: Det här var mitt största misstag med Microsoft

Det fanns en kamp där Microsoft hade alla möjligheter att vinna. Men misslyckades, det ångrar Bill Gates i dag. Foto: TT
Det fanns en kamp där Microsoft hade alla möjligheter att vinna. Men misslyckades, det ångrar Bill Gates i dag. Foto: TT

Bill Gates ser tillbaka på tiden på Microsoft och ångrar framför allt en sak: att bolaget inte klarade av att ta sig till toppen av mobila operativsystem.

Publicerad

I mjukvaruvärlden, och särskilt när det handlar om plattformar, är det vinnaren som tar hela kakan, enligt Microsoft-grundaren Bill Gates. I en ny intervju på riskkapitalbolaget Village Global säger han därför att hans livs största misstag med Microsoft var hur dåligt han förvaltade möjligheterna med mobilplattformar. Microsoft fick se sig självt bli omsprunget av Android som världens största icke-Apple-plattform, trots att han menar att hans bolag hade alla möjligheter att nå den absoluta toppen.

"Det var en naturlig sak för Microsoft att vinna. Det är verkligen vinnaren tar allt. Om du är där med hälften så många appar eller 90 procent så många appar, är du på väg att slutföra domen. Det finns bara utrymme för ett icke-Apple-operativsystem och vad är det värt? 400 miljarder dollar som skulle överföras från företag G till företag M" säger Bill Gates, återgivet av The Verge.

När Google köpte Android 2005 sa dåvarande vd Eric Schmidt att målet var att klå Microsoft och bolagets tidiga försök med Windows Mobile. Oron för att Microsoft skulle gå vinnande ur kampen var stor. Men Android klarade sig bäst, och tog kål på både Windows Mobile och Windows Phone.

Bill Gates slutade som vd för Microsoft 2000 och fortsatte därefter som chefsarkitekt för mjukvara under de kritiska åren som ledde till misslyckandena med Windows Phone. I juli 2008 slutade han även på den posten och fortsatte sedan som styrelseledamot fram till 2014, men fortsätter arbeta med bolaget än i dag.

Se Bill Gates-intervjun här: