Innovation

Bill Gates bygger smart stad mitt i ödemarken – utmanar Silicon Valley

Bill Gates ska bygga en ny stad i öknen. Foto: Wikipedia / Skärmdump Fox News
Bill Gates ska bygga en ny stad i öknen. Foto: Wikipedia / Skärmdump Fox News

Ett helt nytt samhälle mitt i öknen, byggt på avancerad teknik – och utan ”dumt” bagage. Miljardären Bill Gates har ett sista opus på gång: att skapa en smart stad som ska rivalisera med Silicon Valley.

Publicerad

Det är ett tag sedan grundaren Bill Gates drog sig ur det aktiva arbetet i Microsoft. Men miljardären ligger inte på latsidan och har de senaste åren haft massvis med projekt i gång. Nu verkar det som att ytterligare ett storverk är i faggorna.

Gates har nämligen köpt en rejäl plätt land i Arizona – målet är att grunda en helt ny stad kallad Belmont, mitt i öknen.

Totalt sett handlar det om en area på 10 000 hektar, och enligt uppgifter ska Gates lägga ut motsvarande 670 miljoner kronor i att utveckla den sandfyllda plätten. I ett pressmeddelande framgår det att av ytan ska 1 500 hektar användas till ”affärsverksamhet”, nära 200 hektar ska var till skolor och totalt ska det byggas bostäder för 80 000 personer. Vidare står det i meddelandet:

”Belmont ska vara ett framåttänkande samhälle med en kommunikations- och infrastruktur-ryggrad som innefattar den senaste tekniken, designad kring digitala höghastighetsnätverk, ny tillverkningsteknologi och distributionsmodeller, autonoma fordon och autonoma logistikcenter.”

Läs mer:

Belmont är utstakat väster om Arizonas huvudstad Phoenix och ligger intill den planerade motorvägen som ska gå till Las Vegas.

Arizona (grannstat med Kalifornien) har på senare år lyckats väl i att locka teknikföretag. Bland annat har Waymo, Uber och Lyft verksamhet i staten och testar självkörande bilar.

Exakt hur långt Gates själv kommer att gå i utvecklingen av Belmont och hur många externa företag och entreprenörer som bjuds in i byggandet av hans ”utopia” återstår att se.

Nämnas bör att Belmont inte är den första så kallade smarta staden som har fått rubriker på senare tid. I oktober drog Saudiarabiens kronprins igång ett projekt kring att bygga en högteknologisk megastad kallad Neom. Som jämförelse har ökenlandet sagt att de ska investera motsvarande 4 200 miljarder kronor i sitt bygge.