Digitalisering

Bildt vill se rättvisa i luften

Sverige vill att Brasilien visar öppenhet i processen att köpa av nya stridsflygplan. Det uppgav Carl Bildt i går på en presskonferens i landet.

Publicerad

Öppenhet och rättvisa. Det hoppas utrikesminister Carl Bildt ska vara en ledstjärna för den brasilianska regeringen när den väljer nytt stridsflygplan.

I två dagar, i onsdags och torsdags, har han nu överlagt med regeringskollegor i landet och talat sig varm för Gripen Next Generation .

—Jag förutsätter att processen är öppen och rättvis. Det är ingen hemlighet att jag talar för det svenska erbjudandet, som är mycket starkt tekniskt.

Det sa Carl Bildt på en presskonferens i Brasiliens huvudstad Brasilia i går, enligt dagstidningen Folha på nätet.

Landets utrikesminister Celso Amorim, som var med när Bildt mötte media, replikerade då att värderingsprocessen när det gäller landets nästa stridsflygplan är ”uppenbart transparent”, öppen.

Carl Bildt berättade i går kväll också i sin blogg att han överlagt och samtalat med bland andra Brasiliens utrikesminister Celso Amorim och med landets försvarsminister Nelson Jobim, om Gripen NG.

”I det sammanhanget upprepade jag också den svenska regeringens stöd för JAS Gripen som ett av de alternativ som nu värderas för det brasilianska flygvapnet.”, skriver Carl Bildt.

Folha uppgav i en artikel i förra veckan att Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva och försvarsministern Nelson Jobim bestämt sig för att välja den franske konkurrenten till Gripen, Rafale, då tillverkaren Dassault sänkt priset med två miljarder dollar, från 8,2 till 6,2 miljarder dollar.

Samtidigt kom Rafale sist i det brasilianska försvarshögkvarterets fackliga utvärdering medan Gripen NG kom etta.

Det brasilianska försvarsdepartementet har dock tillbakavisat uppgifterna i Folha och uppgivit  att köpet ännu inte är avgjort.

Brasilien har för avsikt att köpa 36 nya jetplan till sin flygplansflotta.