Innovation

Bilderna avslöjar hur kunderna egentligen gör

David Rose analyserar bilder på sociala medier. ”Så att företag kan se vad folk gör med produkterna i verkligheten, och jämföra sig med konkurrenterna”.

Publicerad

David Rose är forskare på MIT i Boston och säger sig vara besatt av fotografering, och vad som kan göras med alla bilder. På sociala medier delas nu över 1,8 miljarder bilder varje dag.

Sedan flera år har han själv en liten kamera på bröstet från det svenska företaget Narrative. Den tar en bild var 30:e sekund och är påslagen under hela intervjun med Ny Teknik. Numera tar David Rose av sig kameran hemma, en eftergift åt hans fru.

– Små kamerasensorer byggs in överallt. I ugnar, tv-apparater, målarpenslar och glödlampor. Så antalet bilder fortsätter att explodera, säger David Rose, som nyligen talade på en innovationskonferens i Stockholm.

Den uppkopplade ugnen June finns inte ännu, men ska ut på marknaden senare i år och då säljas för 4 200 kronor. I ugnen sitter en kamera som läser av vad det är för mat och bestämmer tillagningen.

– Ugnen har utvecklats av två tidigare Apple-ingenjörer, berättar David Rose.

För två år sedan startade Rose företaget Ditto, som nu har 15 anställda. De utvecklar en tjänst med vars hjälp man kan analysera alla bilder på sociala medier med hjälp av datorbaserade bildalgoritmer. Än så länge kan bolaget identifiera 6 000 olika varumärken, över 1 000 olika produkter och 500 ansikten - typ Justin Bieber.

– Vi kan visa företag vad deras kunder egentligen gör med produkterna. Som att Chobani yoghurt vanligen äts i bilen och att många slickar i sig glassen Häagendazs på natten.

Företagen kan också få se hur ofta samt när, var och hur konsumenternas använder konkurrenternas produkt.

Med sina verktyg kan Ditto också ge företagen en lista med namn på de som lagt ut bilderna, och i bland även på personerna som är med på fotot.

– Mobiltillverkaren LG skulle kunna kontakta de personer som lagt ut en bild på sin mobil vars bildskärm gått sönder exempelvis, föreslår Rose.

Han berättar att den amerikanska Citybank har kontaktat kunder, som lagt ut bilder på sina kreditkort på nätet, och bett dem att klippa sönder det gamla och aldrig mer lägga ut bilder på det bifogade nya kortet.

David Rose är inte orolig för att folk ska se den avancerade analysen av bilder på sociala medier som ett intrång i den personliga integriteten.

– Nej, inte alls. De flesta blir smickrade om företagen hör av sig.

Och själv är David Rose inte bekymrad över vad företagen skulle kunna göra med informationen som samlats in om just honom.

– Nej, jag har varit kund hos Amazon i 20 år, och de har fortfarande inte lyckats förstå vilka erbjudanden jag verkligen skulle vilja ha.

Så du ör inte oroad över vad illasinnade organisationer och länder skulle kunna använda informationen till?

– Nej, jag litar på att våra lagar i USA förhindrar det.