Innovation
Betongen lagar sig själv – med bakterier

Betong som själv lagar sprickor med bakterier är ett av bidragen till europeiska patentverket uppfinnartävling, där tre svenskar är nominerade.
Hendrik Jonkers är mikrobiolog vid universitetet i nederländska Delft. Han gav sig på uppgiften att hitta en metod att öka styrkan och livslängden för betong, men gick inte vägen över stålarmering eller andra lösningar som i långa tider prövats av andra konstruktörer.
I stället funderade han som mikrobiolog över hur ben i människokroppen läker.
Hans lösning går ut på att använda kalkproducerande bakterier för att fylla ut sprickor som uppstår i betong. Bakterierna Bacillus pseudofirmus eller Sporosarcina pasteurii finns i starkt alkaliska sjöar i närheten av vulkaner.
De kan ligga overksamma i flera hundra år och börjar sitt arbete först när sprickor uppstår och de kommer i kontakt med vatten.
Bakterier blandas i betongen tillsammans med ett kalciumbaserat födoämne. Ingredienserna kan ligga overksamma i betongen i hundratals år. När en spricka uppstår vaknar bakterierna och äta av kalciumet, som omvandlas till kalksten, och fyller igen sprickorna. Tekniken kan användas så länge sprickorna inte är bredare än 0,8 mm.
Bara inom EU bedöms underhållskostnaderna för betongkonstruktioner varje år uppgå till 6 miljarder euro.
Jonkers är en av 15 finalister till 2015 års europeiska uppfinnarpris. Svenskarna John Elvesjö och Mårten Skogö med ögonstyrningstekniken Tobii samt Gunnar Asplund, HVDC-light, är också nominerade. Prisutdelning blir det i Paris den 11 juni.