Populärteknik

Betalkortet som ersätter alla andra

En kortläsare kopplad till mobilen kopierar data från ett kreditkort och överför den till det nya kortet Coin. Foto: Coin
En kortläsare kopplad till mobilen kopierar data från ett kreditkort och överför den till det nya kortet Coin. Foto: Coin

Ett nytt betalkort är det enda som behövs. Det kopierar andra kort och ersätter dem i plånboken.

Publicerad

Amerikanska Coin har lanserat ett nytt slags betalkort med samma namn som företaget. Det ska kunna ersätta alla typer av bankkort, kreditkort och andra kort som använder magnetremsa, vilket fortfarande är vanligt i USA.

Med en kortläsare som kopplas till mobilen kopieras innehållet i de olika kortens magnetremsa till medföljande app. Den används även för att fotografera av kortens fram- och baksidor. Sedan kopieras all data från de avlästa korten till Coin som då kan användas för betalningar via affärernas kortläsare. På det nya kortet finns en knapp som växlar mellan de olika inlästa korten och visar i ett teckenfönster vilket som är aktivt.

För att Coin ska fungera måste det befinna sig i närheten av ägarens mobil. Den krypterade kommunikationen mellan kort och mobil görs via Bluetooth och batteriet i kortet sägs hålla laddningen i två år.

Om kortet tappar kommunikationen med mobilen deaktiveras det automatiskt och kan inte användas förrän kontakten är återupprättad. På så sätt ska ett förlorat kort inte kunna användas av andra.

Företaget räknar med att kunna lansera sitt kort i mitten av 2014 till ett pris motsvarande 650 kronor.

Men nyhetssajten CNN misstänker att det kan bli svårt för Coin att få med sig banker och andra kortföretag. Det kan även bli problem med säljare som kan bli misstänksamma mot kortet. Kortet funkar inte heller om mobilen plötsligt dör när betalningen ska göras. Coin planerar emellertid ett sätt att aktivera kortet utan mobil men den funktionen är inte utvecklad än, skriver CNN.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/w9Sx34swEG0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>