Digitalisering

Barbien avlyssnar barn

Den första interaktiva, snackande Barbie-dockan "Hello Barbie" väcker uppmärksamhet. Barnens privata samtal lagras i molnet.

Publicerad

Hon visades första gången i februari på en internationell leksaksmässa i New York.

Leksakstillverkaren Mattel och start up-bolaget Toytalk presenterade då nya dockan Hallo Barbie, som lyssnar på vad barn säger och svarar individuellt.

Än så länge finns dockan bara som en prototyp - lanseringen förväntas ske först till julen 2015.

Nu - en månad senare - kommer kritik från grupper som värnar barns rättigheter, rapporterar brittiska sajten The Register, som granskat produkten.

Barbien har en liten inbäddad dator, en mikrofon, en högtalare och kommunicerar via wifi. När en knapp på dockans bälte trycks in, kan barn prata med Barbien och ställa frågor, varpå Barbie spelar in svaren.

Barnens röster och dialog kodas, krypteras och skickas sedan via internet till servrar hos Toytalk där meningarna analyseras med hjälp av röstigenkänningsteknik. Det senare innebär att barnens röster kan kännas igen.

Mjukvaruprogrammet skickar då tillbaka en order till dockan att svara. Inuti Barbiedockan finns massor av svar, skämt och skojiga anmärkningar lagrade.

Programmet kan också berätta för föräldrarna vad barnet säger, genom att mejla rapporter till dem.

Amerikanska människorättskoalitionen Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) upprörs nu över att dockan samlar in "barns privata tankar" och lagrar dem i molnet och har startat en namninsamling mot Barbien.

Det insamlade materialet kan komma att användas i kommersiellt syfte, befarar man.

Men Toytalk tillbakavisar att innehållet i svaren ska användas för marknadsföringsändamål, uppger The register.

Oren Jacob, start up-bolagets finanschef, säger i en kommentar att även om tekniken liknar den i tjänster som Siri, Google Now och Cortana, så använder den inte den öppna webben för att hämta in svar till barnen.

- Svaren är noggrant utarbetade av vårt skrivande team, och konversationerna som spelas in via våra produkter används aldrig för att rikta reklam eller marknadsföring till barn eller andra.


Följ Ny Teknik på Facebook!